3 leerlingen moeten KTA Brugge verlaten na dreiging met aanslag

5 leerlingen van het KTA Brugge waren preventief geschorst, omdat ze hadden gedreigd om een aanslag te plegen op een klas waar anderstalige nieuwkomers worden opgevangen. Drie van hen zijn nu definitief uitgesloten, omdat ze geen enkele spijt betuigen.

De zaak kwam aan het licht toen een begeleider een leerling fascistische praat hoorde verkopen. Tijdens een gesprek met de directie vertelde de jongen over het bestaan van een chatgroep die zich de "rechtse alliantie van het KTA" noemde. De leerlingen van 17 en 18 jaar hadden er ook foto's gepost van zichzelf in soldatenkleren en met wapens. De school schakelde de politie in en het parket startte een onderzoek. 5 leerlingen werden preventief geschorst. Er werden ook deradicaliseringsexperts ingeschakeld.

Geen spijt van uitspraken

2 leerlingen die spijt hebben en nadrukkelijk afstand nemen van hun eerdere uitspraken kunnen blijven op de school. Ze zullen wel de rest van het jaar streng begeleid worden door de experts. Ze zullen ook vrijwilligerswerk moeten doen. 3 toonden geen spijt of waren niet bereid om het traject te volgen, zij worden dus van school gestuurd. Voor hen wordt, in samenwerking met bevoegde instanties, naar een oplossing gezocht buiten de muren van KTA Brugge.

Meest gelezen