Videospeler inladen...

VN-migratiepact goedgekeurd in New York: 152 voor, 12 onthoudingen, 5 tegen

Het "UN Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration" is officieel goedgekeurd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. In totaal stemden 152 landen voor het pact, 12 landen onthielden zich en 5 landen stemden tegen. Ook België heeft het pact gesteund. Onenigheden over het migratiepact veroorzaakten de laatste weken een ware politieke crisis in België. Premier Michel trok gisteren nog naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

De Belgische VN-ambassadeur Marc Pecsteen de Buytswerve heeft na de stemming ook nog even het woord gekregen, net als de vertegenwoordigers van een aantal andere landen. De ambassadeur heeft benadruk dat het pact "niet bindend" is en dat het de "soevereiniteit" van landen niet aantast. Ook onderstreept het pact volgens ons land "het duidelijke verschil tussen reguliere en irreguliere immigratie".

Oostenrijk, het land dat in Europa vorige maand de discussie rond het migratiepact deed opwellen, heeft zich onthouden. De andere landen die zich hebben onthouden, zijn Algerije, Australië, Bulgarije, Chili, Italië, Letland, Libië, Liechtenstein, Roemenië, Singapore en Zwitserland.

De Italiaanse delegatie liet eerder op de dag al weten dat de Italiaanse onthouding een tijdelijke positie is. Mogelijks wordt het pact in de toekomst wel nog goedgekeurd. Italië wil eerst de effecten van het migratiepact onderzoeken. De verschillende standpunten van de twee Italiaanse regeringspartijen over het pact worden zo verzoend. 

Felicitaties voor Michel

De ja-stem van ons land voor het VN-migratiepact liep zoals bekend niet over een leien dakje. De N-VA stapte zelfs uit de regering omdat de andere coalitiepartners bleven vasthouden aan het pact, waarna premier Michel de tekst tijdens de internationale VN-conferentie in Marrakesh verdedigde.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft Michel nu persoonlijk opgebeld om zijn felicitaties en appreciatie over te maken voor de "moedige keuze van België", valt te horen op het kabinet van de eerste minister. "Beiden hebben hun pleidooi en steun voor internationale samenwerking herhaald."

Guterres heeft de premier ook nog gefeliciteerd voor zijn toespraak in Marrakesh. Michel zei toen dat hij "de keuze voor multilateralisme maakt", en dat België "aan de goede kant van de geschiedenis zal staan".
 

Videospeler inladen...

Meest gelezen