Videospeler inladen...

Belgische staat moet 2 kinderen van Syriëstrijdster reisdocumenten bezorgen zodat ze kunnen terugkeren

De Belgische staat moet twee kleine kinderen van een IS-strijdster reisdocumenten bezorgen zodat ze naar ons land kunnen reizen. Dat heeft de Belgische kortgedingrechter beslist. De kinderen verblijven momenteel in Turkije. De oma van de kinderen heeft al gereageerd: "Gewoon onbeschrijfelijk."

Een maand geleden deed de Limburgse oma van de twee kinderen haar verhaal aan onze journalist Rudi Vranckx. “Ik zou mijn kleinkinderen het liefst met me meenemen, zodat ik 24 uur op 24 voor hen kan klaarstaan. Ze horen thuis in België”, getuigde Rachma. 

De dochter van Rachma vertrok zes jaar geleden vanuit België naar het IS-kalifaat. Daar kreeg ze twee dochtertjes van een Belgische man. In april werd de vrouw in Turkije veroordeeld tot 10 jaar cel voor terrorisme. Intussen verblijven haar kinderen in Turkije. Al een jaar reist Rachma op en af naar Turkije om haar kleinkinderen te zien en probeert ze hen terug te halen naar België. 

Maar omdat de kinderen niet over identiteitsdocumenten of een geboorteakte beschikken, kunnen ze niet zomaar naar België komen. Uit DNA-analyse is intussen gebleken dat het 99,9 procent zeker is dat Rachma inderdaad de grootmoeder is. 

Op de vorige zitting wees advocaat Mohamed Ozdemir met de vinger naar de regering. "De enige manier om ervoor te zorgen dat hun rechten gevrijwaard worden, is ze naar België halen. In haar beleidsverklaring heeft de regering zelf gezegd dat kinderen van Syrië-strijders die jonger waren dan 10 jaar, konden terugkeren naar België, als hun afstamming bewezen was. Dat is hier het geval."

Volgens Ozdemir hebben de kinderen eigenlijk zelfs de Belgische nationaliteit, aangezien de vader Belg was. Mr Ozdemir eiste een dwangsom van 5.000 euro per kind, per dag dat België de kinderen niet zou repatriëren. De Belgische staat is het met die eis niet eens. "Wij hebben van bij het begin meegewerkt om de afstamming te laten vaststellen", klonk het. "Dat kon niet in Turkije, omdat we daar van de moeder geen DNA mogen afnemen. Maar de moeder kon en kan wel in België de afstamming gerechtelijk laten vaststellen. Die afstamming moet eerst juridisch vaststaan voor we de kinderen kunnen repatriëren."

België moet kinderen reisdocumenten bezorgen

De rechter heeft nu beslist dat de Belgische staat reisdocumenten aan de kinderen moet bezorgen, zodat ze naar ons land kunnen afreizen. Met die documenten moeten zij onder begeleiding vanuit Turkije naar België kunnen reizen. 

De Belgische staat krijgt één maand de tijd om het vonnis uit te voeren. Als ze dat niet doet, moet ze een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging, per kind.

Grootmoeder: "Gewoon onbeschrijfelijk"

Rachma, de oma van de kinderen, is euforisch: "We krijsen, we wenen, we juichen hier. Opluchting, echt opluchting, na zoveel maanden strijden voor de kindjes heb ik eindelijk goed nieuws. Dat is gewoon onbeschrijfelijk." Ze heeft de kindjes ook al voorbereid op hun leven hier. "Ze weten dat ze naar België komen, ze weten dat ze hier een mooie kamer hebben, met veel speelgoed. Ze weten dat ze bij mij, bij mima, komen wonen."

Meest gelezen