Videospeler inladen...

Verstopt in kasten en het buitenland: nog steeds 16 miljard Belgische frank niet omgewisseld naar euro

Afgelopen jaar werden bij de Nationale Bank zo'n 115.000 biljetten in oude Belgische frank binnengebracht. Omgewisseld hadden ze samen een waarde van zo'n 3,3 miljoen euro. Opvallend, want sinds 2002 betalen we met de euro. De totale waarde van de nog in omloop zijnde Belgische franken bedraagt zo'n 400 miljoen euro, omgerekend is dat 16 miljard Belgische frank.

Sinds 1 januari 2002 betalen we in België met euro's. Maar veel Belgen hebben nog steeds ergens oude munten en biljetten van de Belgische frank liggen. En dat merken ze bij de Nationale Bank in Brussel. Het is ondertussen ruim 16 jaar later maar nog iedere dag komen er burgers langs om biljetten in Belgische franken in te ruilen voor het bedrag in euro. Dit jaar werden meer dan 115.000 biljetten binnengebracht, samen hadden ze een waarde van ongeveer 3,3 miljoen euro.  

"Ook veel Belgisch geld in het buitenland"

"Iedere dag staan hier mensen aan het loket om Belgische franken te wisselen" vertelt woordvoerder Geert Sciot. "Mensen hebben vooral biljetten van 100, 200 en 1.000 frank, die worden het vaakst gewisseld."

Vorige week was hier een vrouw met 1,2 miljoen Belgische frank, gevonden in het huis van haar overleden opa.   

*Eddy, medewerker bij de Nationale Bank

Hoeveel Belgische franken mensen komen wisselen, varieert sterkt.  "Vorige week stond hier nog een vrouw met 1,2 miljoen Belgische frank. Die had ze gevonden in het huis van haar overleden opa. Omgerekend is dat ruim 30.000 euro" vertelt loketbediende *Eddy. "Mensen vinden soms Belgische franken op de gekste plaatsen. Te goed verstopt is dan de uitleg. Een klassieker is de kast of een oude vaas. Maar we zien hier ook veel kinderen wier ouders pas zijn overleden. Tijdens het leegmaken van het huis vinden ze dan oude biljetten."

"Onmogelijk om alle Belgische franken te verzamelen"

"Vandaag is er nog voor zo'n 400 miljoen euro in Belgische frank in omloop" vertelt Sciot. "Omgerekend is dat zo'n 16 miljard Belgische frank. Maar alle Belgische franken verzamelen is onmogelijk. Veel biljetten zitten bijvoorbeeld in het buitenland. Denk aan toeristen die ons land ooit hebben bezocht. Vaak keren die huiswaarts met nog wat lokaal geld op zak."     

Veel Belgische franken zitten in het buitenland, bij toeristen die ooit ons land hebben bezocht. 

Geert Sciot, woordvoerder bij Nationale Bank

Veel mensen houden ook bewust enkele briefjes bij als souvenir. "Zelf heb ik ook nog enkele pesetas (Spaanse munt voor de euro) in huis liggen. Die ga ik ook nooit ruilen" besluit Sciot.

Wat gebeurt er met ingeruilde biljetten?

Dit jaar zijn zo'n 115.000 biljetten binnengebracht bij de Nationale Bank. Maar wat gebeurt er nadien met al die biljetten? "Nadat ze zijn gecontroleerd op echtheid en kwaliteit krijg je het bedrag in Belgische frank in euro uitbetaald" vertelt strategisch adviseur Yves Timmermans. En wat met gescheurde of onvolledige biljetten? "Als je meer dan de helft van het biljet hebt, is het geldig. Anders kan je 2 keer komen."

"Nadat de biljetten zijn omgeruild, belanden ze uiteindelijk in grote versnipperaars in de nationale bank.  Wat er dan nog overschiet, gaat in de verbrandingsoven" besluit Timmermans.

Wat kan ik doen als ik nog Belgische franken heb?

Enkele tips voor wie nog oude Belgische franken heeft liggen en die wil inwisselen:

  • Alle biljetten uitgegeven na 1944 kan u kosteloos inwisselen bij de Nationale bank in Brussel. In een lade enkele munten gevonden? Helaas, die kan u niet meer omruilen.
  • Woont u in het buitenland? Geen probleem, u kan de biljetten opsturen naar de Nationale Bank. Het bedrag in euro zal op uw rekening gestort worden.
  • Oude biljetten van 20 of 50 frank kan u niet meer inwisselen.  

*Eddy is een schuilnaam. Op vraag van de Nationale Bank blijven hun medewerkers anoniem.

Meest gelezen