Videospeler inladen...

De Croo: "Noodbegroting kan leiden tot een ontsporing van enkele miljarden"

Volgens Open VLD-minister Van Financiën AlexanderDe Croo komt er een extra gat in de begroting doordat de regering volgend jaar moet werken met voorlopige twaalfden, een noodbegroting. Dat houdt in dat enkele geplande besparingen niet doorgevoerd kunnen worden. De Croo begrijpt nog altijd niet waarom N-VA de begroting die ze mee opstelde niet wil goedkeuren. De SP.A vindt het positief dat de geplande besparingen verdwijnen.

De regering-Michel met N-VA had enkele maanden geleden een begroting opgemaakt. Die zou normaal gezien morgen gestemd worden, maar dat gaat door de val van de regering niet door. De N-VA had, na haar vertrek uit de regering, voorwaarden gesteld aan de goedkeuring van de begroting.

"De begroting die klaar lag zorgde ervoor dat we ons begrotingstraject aanhielden en dat we bijvoorbeeld de welvaartsenveloppe konden verhogen en dus de laagste pensioenen zouden verhogen. Dat is nu van de tafel" zegt De Croo.

Het parlement moet nu voorlopige twaalfden, een soort noodbegroting, goedkeuren om de overheid toe te laten belastingen te blijven innen, facturen en lonen te betalen en de schuld te beheren. In de Kamercommissie Financiën is die noodbegroting vanmiddag goedgekeurd.

"Daar is één groot probleem mee", zegt De Croo. "Hiermee gaan we het budget laten ontsporen. Dat is jammer, want had de N-VA de begroting die ze mee  onderhandeld heeft mee gestemd moesten we niet in deze situatie komen".

De ontsporing kan tot twee miljard oplopen mocht er een heel jaar met voorlopige twaalfden moeten worden gewerkt, zegt De Croo. De begroting die was opgesteld bevatte immers besparingsmaatregelen die nu niet kunnen worden uitgevoerd.

"Hier ligt iets klaar, waar vier partijen het over eens waren. Het is voor mij nog altijd moeilijk te begrijpen waarom men het daar nu opeens niet meer over eens zou zijn."

Volgens N-VA-kamerlid Peter Dedecker klopt de redenering van De Croo niet."Voorlopige twaalfden zijn eigenlijk een moesennorm. De uitgaven kunnen nominaal niet hoger zijn dan vorig jaar, dus dat betekent een automatische besparing". De Croo brengt daartegen in dat de uitgaven ieder jaar lager liggen en dat er in de begroting van 2019 minder uitgaven waren gepland dan in 2018. Nog volgens De Croo wordt het bovendien onmogelijk om in maart een begrotingscontrole te houden.

SP.A ziet positieve kanten

SP.A-Kamerlid Karin Temmerman ziet juist positieve kanten aan de noodbegroting waar het land mee verder moet. Zij vindt het positief dat daardoor enkele besparingsmaatregelen verdwijnen.

"Het zal u niet verbazen dat wij niet echt aan het wenen zijn dat deze begroting wordt teruggetrokken", zegt Temmerman. "In die begroting zat namelijk voor een groot stuk de jobdeal, met de snelle degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. De jobdeal waarin de vermindering van het minimumloon voor jonge werknemers zat, waar ook de afschaffing van de landingsbanen voor de +55 werknemers in zware beroepen in zat."

Herbekijk de analyse van Goedele Devroy in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen