Deze cadeaus leg je best niet onder de kerstboom

Ben je nog snel op zoek naar een leuk kerstcadeau? Radio 2 Antwerpen zocht uit welke geschenken het vaakst op zoekertjessites belanden.

"De feestdagen zijn inderdaad een drukke periode voor ons," zegt Petra Baeck van 2dehands.be in Start Je Dag. "Vorig jaar op kerstavond verschenen de eerste foute cadeaus al om vier uur 's middags op onze site." Je hoeft je trouwens niet schuldig te voelen als je dat doet. "1 op de 8 Belgen is niet zo blij met zijn of haar kerstcadeau dat blijkt uit onze eigen bevraging," zegt Petra. Ze verklapte ook de ranglijst van meest voorkomende foute cadeaus :

  1. Decoratieartikelen (22,3%)
  2. Cadeaubonnen (19,5%)
  3. Kleding (19,4%)
  4. Parfum en cosmetica (16%)
  5. Boeken of strips (11,5%)
  6. Keukenapparatuur (9,2%)

Oeps

"Heel veel cadeaus belanden op onze site omdat de smaak van degene die het cadeau gekocht heeft niet dezelfde is als die van degene die het krijgt," verduidelijkt Petra Baeck. Dan moeten we denken aan beeldjes voor op de kast, sjaals in een foute kleur of parfum dat niet kan bekoren. Ook cadeaubonnen verkopen we graag door. Hoe komt dat? "Je denkt misschien dat je met een cadeaubon niets mis kan doen, maar niets is minder waar," verduidelijkt 2dehands.be. "Vaak kan je met je gekregen bon toch niet kiezen wat je zocht en er is de vervaldatum. Veel mensen haasten zich niet graag naar de winkel en verkopen de bon liever door."

Dubbel geboekt

Dacht je safe te zitten met een populair kookboek van Jeroen Meus of Sandra Bekkari? "Ook die belanden vaak op 2dehands.be omdat mensen die bestseller dubbel krijgen," zegt Petra Baeck. Ook die keukenrobot, broodmachine of ijsmaker waar je diep voor in je buidel tast, is misschien geen ideaal kerstcadeau. "Tegenwoordig vind je voor alles wel een apart keukenapparaat. Maar waar blijf je er op den duur allemaal mee," vraagt Petra zich af. En volgens de cijfers denken veel mensen er zo over.

Buitenkans

Ook de baas kan beter origineel uit de hoek komen. "Sinds vorig jaar is het een trend om het kerstgeschenk van je bedrijf op onze site door te verkopen", vertelt Petra Baeck. "Want een geschenkmand of rugzak met verschillende spullen valt nooit bij jong, oud, man én vrouw in de smaak." Wie zijn kerstaankopen even uitstelt kan goede zaken doen. "Rond de kerstdagen vind je bij ons inderdaad heel wat buitenkansjes. Het zijn vaak nieuwe producten aan een tweedehands prijs die nog in de originele verpakking zitten", besluit 2dehands.be. Doe er je voordeel mee!

Meest gelezen