Donald Trump leent naam aan amfibie die kop in het zand steekt

Een nieuw ontdekte amfibiesoort is vernoemd naar de Amerikaanse president Donald Trump. Of die daarmee vereerd is, valt te betwijfelen. Want het dier kreeg de naam omdat het gelijkaardig gedrag vertoont als de president. 

Het dier, een blinde wormsalamander, is ontdekt in Panama in Midden-Amerika. Zijn naam, Dermophis donaldtrumpi, heeft het gekregen van het bedrijf EnviroBuild dat er 22.000 euro voor over had om het dier een naam te mogen geven. 

Dermophis donaldtrumpi

Dermophis donaldtrumpi is niet toevallig als naam gekozen. Het dier leeft immers voornamelijk onder de grond en vertoont daarmee volgens EnviroBuild gelijkaardig gedrag als de Amerikaanse president. Die "steekt ook zijn kop in de grond, als hij zaken over het klimaat hoort die hem niet aanstaan", aldus het bedrijf. 

President Trump steekt ook zijn kop in de grond, als hij zaken over het klimaat hoort die hem niet aanstaan

Aidan Bell, medestichter EnviroBuild

Met de naamgeving wil EnviroBuild mensen bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering. "Dermophis donaldtrumpi is bijzonder gevoelig voor de impact van klimaatverandering en dreigt daarom te verdwijnen door het klimaatbeleid van de president naar wie het vernoemd is", zegt het bedrijf in een mededeling. 

EnviroBuild neemt het president Trump vooral kwalijk dat hij ontkent dat de mens (mee) verantwoordelijk is voor klimaatverandering, en dat hij daarmee de bevindingen van wetenschappers negeert.

Apostichus barackobamai

Donald Trump heeft in het verleden ook al zijn naam gegeven aan een mot en een rups. Hij is overigens niet de enige president naar wie dieren vernoemd zijn. Ook zijn voorganger Barack Obama geniet die eer, zoals u in het artikel hiernaast kunt lezen.   

Meest gelezen