Videospeler inladen...

Reconstructie van een woelige dag: van de smeekbede van premier Michel tot zijn bezoek aan de koning

Het hing al meer dan een week in de lucht en gisteravond is het dan toch gebeurd: premier Charles Michel (MR) heeft het ontslag van zijn regering aangeboden bij de koning. De koning houdt het ontslag in beraad en zal vandaag gesprekken voeren met de verschillende partijvoorzitters die een fractie hebben in de Kamer. Bekijk onze reconstructie van een woelige dag in de video bovenaan.

Iedereen zag het al weken aankomen, maar het is nu echt gebeurd: de regering is gevallen. Gisteren probeerde de premier nochtans de steun van de oppositiepartijen in het parlement te verdienen, want zonder N-VA had Michel II geen meerderheid meer. Dit weekend lonkte Michel nog naar N-VA om steun te krijgen voor zijn begroting, maar dat bleek onmogelijk. Daarom deed de premier gisteren heel wat voorstellen om de socialisten en de groenen te verleiden. Een laatste wanhoopsdaad, want zijn voorstellen werden binnen de regering niet gesmaakt door Open VLD. Dat bleek uit een cruciale tweet van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, vlak na de speech van de premier. 

Lees verder onder de tweet.

Uiteindelijk hapten de linkse partijen niet toe. Ze wilden zelfs een motie van wantrouwen indienen, die binnen de twee dagen tot een keiharde stemming over de regering zou leiden. Die vernedering wilde de premier niet ondergaan en hij stapte meteen naar de koning om zijn ontslag in te dienen. De koning houdt dat ontslag nu in beraad en zal praten met de verschillende partijvoorzitters die een fractie hebben in de Kamer. Voor vervroegde verkiezingen is een meerderheid in het parlement nodig en behalve N-VA en Vlaams Belang lijkt niemand dat echt te willen. Intussen gaat de regering in lopende zaken.

VIDEO: Bekijk hier een overzicht van de woelige dag samengevat in 5 minuten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen