Videospeler inladen...

Europese Commissie en Italië bereiken dan toch akkoord over begroting

De Europese Commissie en de Italiaanse regering hebben een akkoord bereikt over de Italiaanse begroting. Vorige maand dreigde de Europese Commissie nog met een strafprocedure tegen Italië, omdat de regering volgend jaar het begrotingstekort wou laten toenemen, terwijl het zou moeten dalen. 

Brussel en Rome hebben dan toch een compromis gevonden over de Italiaanse begroting. De eurokritische regering had een begroting voorgesteld met een tekort van 2,4 procent. Maar volgens de Commissie was dat té hoog en voldeed de begroting niet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De Italiaanse regering doet nu water bij de wijn en gaat extra besparen.

"Het akkoord is niet ideaal," zegt Valdis Dombrovskis, ondervoorzitter van de Europese Commissie, maar zorgt er wel voor dat de Commissie geen strafprocedure opstart tegen Italië, "zolang de maatregelen volledig worden toegepast."

Verkiezingsbeloftes

Volgens Dombrovskis heeft "de Italiaanse regering een lange weg afgelegd", weg van de verhitte retoriek van de afgelopen weken. De Italiaanse regering van de radicaalrechtse Lega en de links-populistische Vijfsterrenbeweging heeft dure verkiezingsbeloftes gemaakt. Ze wil onder meer de pensioenleeftijd naar beneden brengen en mensen met de laagste inkomens een extra uitkering geven. 

VIDEO: Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 1"

Videospeler inladen...

Meest gelezen