Videospeler inladen...

Europese Commissie bereidt zich voor op brexit zonder akkoord 

Nu het onzekerder wordt dat het Britse parlement de brexitdeal zal goedkeuren, bereidt de Europese Unie zich verder voor op een no-deal scenario. De Commissie stelt 14 tijdelijke maatregelen voor, die de ergste gevolgen van een mogelijke brexit zonder akkoord moeten opvangen.

Op 25 november sloten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een akkoord over de brexit. Na ruim anderhalf jaar onderhandelen was er een juridisch bindende tekst van meer dan 500 pagina's en een politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 

De moeilijkste horde die dat akkoord moet nemen, is het Britse parlement, waar de tegenstand erg groot is. De Britse premier May stelde een stemming vorige week uit om bij haar Europese collega's extra toegevingen te vragen. Die kreeg ze niet waardoor de vrees voor een brexit zonder akkoord toeneemt. Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei op de Europese top vorige week al dat de commissie de voorbereidingen zou opvoeren. 

Vandaag stelt ze 14 maatregelen voor die onder meer de financiële en de luchtvaartsector moeten beschermen in het geval er geen regeling is voor de brexit. De commissie wil onder meer de landings- en opstijgrechten 12 maanden lang garandeert. Zonder zo'n ingreep zou er geen vliegverkeer meer zijn vanaf 30 maart, tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

De commissie doet ook een oproep aan de Europese lidstaten om Britse onderdanen legaal te laten verblijven, ook bij een no deal-brexit. "We hebben de rechten van de burgers altijd voorop gesteld en vragen om genereus om te springen met de rechten van Britse onderdanen", klinkt het.

De commissie benadrukt dat de wetsvoorstellen zo snel mogelijk moeten goedgekeurd worden omdat ze van kracht moeten kunnen zijn op 29 maart 2019, de dag van de brexit.

Meest gelezen