Videospeler inladen...

Fedasil opent tijdelijk opvangcentrum voor 500 asielzoekers in Lommel

Het agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil opent deze week in Lommel een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers, om de kerstperiode te overbruggen. Het opvangcentrum wordt voor een periode van drie maanden geopend en biedt plaats aan 500 mensen.

Fedasil kampt al langer met een tekort aan opvangplaatsen. Het tijdelijke centrum, dat zijn plaats krijgt in het voormalige recreatiepark Parelstrand, dient voornamelijk als buffer tijdens de kerstvakantie, zo laat het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers weten. Het wil ermee voorkomen "dat gezinnen geen opvang krijgen tijdens de sluitingsdagen van de asielinstanties in de kerstperiode".

Het gaat om een open opvangcentrum, dat onderdak, voeding, medische zorgen en sociale begeleiding biedt aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun asielaanvraag.

Niet voor het eerst

In november had Fedasil al de vraag gesteld aan toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) of extra opvangplaatsen mogelijk waren, maar die was daar niet op ingegaan. Nadat minister Maggie De Block het van hem overnam, heeft ze overleg georganiseerd met de sector en uiteindelijk groen licht gegeven voor de opvangplaatsen in Lommel. 

Het is niet de eerste keer dat Fedasil tijdelijke opvang zoekt in Lommel. In 2016 ving het opvangcentrum in Lommel 3 maanden lang tot 750 mensen op.  

Meest gelezen