Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Griekenland keurt eerste begroting sinds einde curatele goed

Het Griekse parlement heeft vanavond de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Het gaat om de eerste begroting sinds het land niet langer onder strikt toezicht van de schuldeisers staat. Bij de begrotingsopmaak werd uitgegaan van een economische groei van 2,5 procent in 2019.

De stemming verliep wel gespannen, want Griekenland trekt volgend jaar naar de stembus. De begroting werd met 154 stemmen, op een totaal van 300, goedgekeurd.

De voorbije jaren moest de Griekse regering nog onder de strikte controle van zijn schuldeisers beleid voeren. Dat was het gevolg van de miljardensteun die het land na de crisis van 2008 kreeg toegekend. Maar sinds midden dit jaar staat Griekenland weer op eigen benen en kan het dus zelf beslissen hoe het zijn inkomsten en uitgaven beheert, weliswaar binnen de krijtlijnen van het steunprogramma.

Sinds 2017 is de Griekse economie weer licht aan het groeien, na negen jaar van recessie. Dit jaar groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 2,1 procent en voor volgend jaar gaat de regering uit van een groei met 2,5 procent. De overheidsschuld nam dit jaar toe tot 335 miljard euro of meer dan 180 procent van het bbp, maar zou volgend jaar weer moeten zakken tot 167,8 procent. De werkloosheid zou verder afnemen tot 16,7 procent tegen eind 2019. Een beslissing om opnieuw te snoeien in de pensioenen, werd teruggeschroefd.

Meest gelezen