"Het was bizar dat die hit zomaar in mijn schoot kwam vallen"

Een Oscarnominatie, een Tonynominatie, een succesvol boek met als titel "Scrappy little nobody", 3 kassuccessen op rij met de "Perfect pitch"-films én een uiterst grappige Twitteraccount. Toch roept de naam Anna Kendrick bij velen eerst de gedachte van "Cups" op, de verrassende hit die ze 5 jaar geleden scoorde, ook in Vlaanderen. Dat het lied samenging met een speels handenspel waarbij een beker centraal stond, droeg zeker bij tot het succes.  

Niet dat het nummer onmiddellijk de hitparades wereldwijd bestormde. "Pitch perfect" ging immers al eind september 2012 in wereldpremière, waarin Beca Mitchell, rol van Kendrick, tijdens een auditie het nummer "When I’m gone" bracht, inclusief de beker-act. Die had Kendrick op YouTube zien doen door Anna Burden, in een video die intussen meer dan 4 miljoen keer bekeken is:

Anna Kendrick: "Ach, eigenlijk heb ik geen leven. Dus dacht ik dat ik een namiddag het best kon doorbrengen door 50 keer naar de video van Burden te kijken en mezelf de bewegingen met de beker aan te leren. Toen men tijdens de opnames ontdekte dat ik dat kon, wilden ze dat absoluut in de film tonen." (Late Show With David Letterman, oktober 2012)

"Ik had tot deze rol in "Pitch perfect" nauwelijks gezongen in een film -één keer, maar niemand heeft die film gezien-, en men wilde zeker zijn dat ik kon zingen. Dus dacht ik: "Waarom dat dom ding dat ik geleerd heb niet gebruiken om de filmmedewerkers te overtuigen?" Zij vonden het zo goed dat ze het absoluut in de film wilden" (Today Show, november 2016)

Die scène werd snel een hit op sociale media, met honderden "Cups"-imitaties op YouTube tot gevolg. Er werd een langere versie gemaakt, met een videoclip, en Kendrick was plots een hitzangeres. Wat bij de Amerikaanse actrice volgende reactie op Twitter ontlokte:

Kendrick: "Toen ze me later voorstelden om ook nog een video te maken van het lied, zei ik: "Dat is een stom idee. Je verbrast er alleen maar geld mee." Maar het publiek was er wild van. Toen ik hoorde dat ik de top 10 van de Amerikaanse hitparade bereikt had, had ik zoiets van: "En die anderen dan? Miley Cyrus en Macklemore?" Dat ik tussen hun hits stond, was 'so cool'." (Today Show)

"Het meest verbazende aan dat succes vind ik dat ik populairder ben dan artiesten die zoveel tijd besteden aan promotionele activiteiten om hun singles bekender te maken. Terwijl ik een actrice ben. Eigenlijk is het te gek voor woorden. Maar begrijp me niet verkeerd. Ik vind het geweldig! Maar wel bizar dat het gewoon in mijn schoot valt, terwijl ik met andere dingen bezig ben. Even cool als verbazingwekkend dus." (Vulture, augustus 2013)

"Cups" steeg in de VS alvast door naar nummer 6. In Vlaanderen bereikte de single net niet de top 10, maar hield het 5 jaar geleden in onze hitparade wel bijna 5 maanden onafgebroken vol. Voor Kendrick bleef het intussen bij deze ene hit:

Meest gelezen