Herlees de liveblog - Koning rondt consultaties met partijvoorzitters voor vandaag af. Morgen gaan de gesprekken voort

Premier Charles Michel (MR) heeft gisteravond aan koning Filip het ontslag van zijn regering aangeboden. Maar de koning heeft het nog niet aanvaard, hij houdt het voorlopig in beraad en is gesprekken gestart met de verschillende partijvoorzitters. CdH, Open VLD, N-VA en PS zijn intussen aan bod gekomen. De consultaties met de overige partijvoorzitters zullen morgen worden verdergezet. Herlees hier de relaas van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De koning heeft zijn gesprekken voor vandaag afgerond. Hij maakt vanavond tijd vrij voor het traditionele kerstconcert en zet morgen vanaf 9 uur zijn consultaties voort. We sluiten hierbij onze liveblog af voor vandaag. Volg het laatste nieuws verder via onze website of via onze andere kanalen.

Elio Di Rupo (PS) is vertrokken bij de koning

Elio Di Rupo (PS) is aangekomen bij de koning

Het consultatiegesprek van de koning met de PS-voorzitter Elio Di Rupo zal normaal gezien het laatste van vandaag zijn. Morgen gaan de audiënties verder.

Ik vind het niet gepast dat de minister-president van Vlaanderen pleit voor vervroegde federale verkiezingen. En ik zal dat ook aan mijnheer Bourgeois zelf zeggen. Dat is niet zijn verantwoordelijkheid

Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) is streng voor zijn collega in "Villa Politica"
Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) is vertrokken bij de koning

De volgende partijvoorzitter die verwacht wordt, is PS'er Elio Di Rupo. Hij is meteen de laatste die vandaag op consultatiegesprek komt bij de koning.

Jan Peumans (N-VA) kritisch voor eigen partij: "De vraag is of het dit allemaal waard was"

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) weet niet of zijn partij het spel rond het migratiepact zo hard had moeten spelen, zo zegt hij in "Villa Politica". Toch legt hij zich neer bij de beslissing: "Het spel is gespeeld, de knikkers zijn verdeeld. Nu moeten ze maar zien hoe ze het probleem oplossen."

Alexander De Croo (Open VLD) denkt dat noodbegroting zal ontsporen en wijst naar N-VA

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) verwacht niet veel goeds van een noodbegroting met zogenaamde 'voorlopige twaalfden'. Met zo'n noodbegroting zullen enkele geplande besparingen niet worden doorgevoerd en dat "zal het budgettaire werk van de voorbije jaren doen ontsporen". Hij spreekt van "een paar miljard" euro.

"Hier ligt iets klaar waar 4 partijen het over eens waren. Het is voor mij nog altijd moeilijk te begrijpen waarom men het daar nu opeens niet meer over eens zou zijn."

De Croo spreekt van "een gemiste kans". "De factuur is voor ons allemaal. Wij gaan dat allemaal voor een stukje betalen door het feit dat N-VA iets dat ze goedgekeurd heeft, opeens niet meer goed vindt."

Videospeler inladen...

De volgende in de rij: Bart De Wever (N-VA)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is nu ook gearriveerd voor zijn gesprek met koning Filip over de politieke toestand. Bij zijn aankomst gaf hij de aanwezige journalisten, fotografen en cameralui een doos met Antwerpse handjes cadeau.

De laatste partijvoorzitter die vandaag aan bod zal komen, is PS'er Elio Di Rupo om 15.15 uur. Nadien maakt de koning zich klaar voor het traditionele kerstconcert op het paleis. De consultaties met de andere partijvoorzitters zijn dan voor morgen.

Meest gelezen