Kortrijk gaat als tweede Vlaamse stad praktijktests invoeren tegen discriminatie op huurmarkt

Kortrijk gaat als tweede stad in Vlaanderen praktijktests invoeren tegen discriminatie op de huurmarkt. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord van de stad. Dat betekent dat Kortrijk zal laten testen of verhuurkantoren kandidaat-huurders al dan niet weigeren op basis van hun afkomst, inkomen of leeftijd.

Kortrijks schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene legt uit hoe dat zal werken. "Men gaat na of een immokantoor gemakkelijker het pand verhuurt hetzij aan iemand met een Vlaamse naam, dan wel aan iemand met een vreemde naam. Iemand met veel middelen versus iemand met minder middelen."

Onafhankelijk bureau

De immosector in Kortrijk zal een onafhankelijk bureau moeten aanstellen dat steekproeven doet. Zo'n bureau test dan bijvoorbeeld of je met een naam van vreemde afkomst even vlot een huis kan huren. Als een immokantoor op dat vlak in de fout gaat, dan kan de stad het kantoor daarvoor straffen.

Meest gelezen