Nederlanders kiezen voor wintertijd

Uit een peiling van de Nederlandse overheid blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het liefst heel het jaar door de wintertijd wil aanhouden. 

De peiling is een initiatief van de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Naar aanleiding van de oproep van de Europese Commissie om de wissel van winter- naar zomertijd (en vice versa) af te schaffen, wou zij weten hoe de Nederlandse bevolking over de kwestie dacht. 

Ruim 1.800 Nederlanders hebben aan de peiling deelgenomen. 41 procent van hen wil heel het jaar door wintertijd. 27 procent kiest voor zomertijd. 24 procent wil de klok blijven verzetten zoals het nu gebeurt. 

"Verder onderzoek nodig"

Op de openbare omroep NOS zegt minister Kajsa Ollongren dat ze tevreden is met de resultaten. "We weten nu wat er leeft onder de Nederlanders. Maar vooraleer we als regering beslissen, willen we door wetenschappers laten onderzoeken wat de gevolgen van de 3 keuzemogelijkheden zijn voor onder meer de landbouw en de transportsector.   

Eind oktober hebben de Europese ministers van Transport besloten om de overstap van winter- naar zomertijd ten vroegste in 2021 af te schaffen. Ons land wil met Nederland en Luxemburg overleggen om een gezamenlijk standpunt over de kwestie te kunnen innemen. Vlaanderen is alvast voorstander om de wissel van zomer- naar wintertijd af te schaffen. 

Meest gelezen