Nederlandse Gezondheidsraad beveelt algemene vaccinatiecampagne meningokokken aan

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om alle baby's en alle 14-jarigen in Nederland in te enten tegen meningokokken type W. De bacterie maakte dit jaar bijna 100 Nederlanders ernstig ziek, van hen overleden 21 mensen.

Dit jaar kreeg al een deel van de tieners tussen 14 en 18 jaar in Nederland een oproep om zich te laten vaccineren tegen meningokokken type C en W. Maar de Gezondheidsraad vindt nu dat die prik in het rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen. Niet alleen voor álle 14-jarigen, maar ook voor álle baby's.

Type W is een relatief agressieve bacterie. Dat was aanleiding voor noodvaccinaties. De prik tegen type W is volgens de Gezondheidsraad "effectief", geeft weinig bijwerkingen en zorgt voor groepsbescherming.

Meest gelezen