"Niemand wil extra verkiezingen, maar nu volgt wel één langgerekte kiescampagne"

Dat er vervroegde verkiezingen komen, wordt erg onwaarschijnlijk. Enkel N-VA en Vlaams Belang neigen in die richting. Toch zal de sfeer in de politiek vooral gericht zijn op de verkiezingen in mei, gelooft Wetstraatwatcher Johny Vansevenant: "Ik ga ervan uit dat elke zet die er nu zal zijn, een onderdeel is van een langgerekte kiescampagne."

Officieel is alles nog mogelijk. Sinds de premier gisteren het ontslag van zijn regering aankondigde bij koning Filip, houdt die het ontslag in beraad. Vervroegde verkiezingen komen er enkel als een meerderheid van het parlement daarmee instemt. Momenteel neigen enkel N-VA en Vlaams Belang in die richting, al wil N-VA ook voorstellen in het parlement uitwerken.

Alle andere partijen hebben liever dat de regering gewoon doorgaat in "lopende zaken" tot de Vlaamse en Europese verkiezingen in mei. "Iedereen zegt er wel altijd flink bij: wij zijn niet bang van de kiezer, wij kunnen ons programma verdedigen, maar praktisch is het niet haalbaar", zegt Johny Vansevenant, Wetstraatjournalist bij VRT NWS. 

Ik vermoed toch dat de meeste partijen geen verkiezingen willen die alleen maar gaan over het VN-migratiepact

Johny Vansevenant, politiek journalist bij VRT NWS

Daar zijn twee redenen voor, ziet Vansevenant. Een eerste is inhoudelijk. "Ik vermoed toch dat de meeste partijen geen verkiezingen willen die alleen maar gaan over het VN-migratiepact", zegt hij. Tien dagen geleden stapte de N-VA uit de federale regering omdat die het niet eens raakte over het VN-migratiepact. Zondag bleek tijdens een tumultueuze betoging nog dat een grote groep mensen op straat wil komen tegen die tekst. Als er nu verkiezingen komen, zullen die vooral over het thema migratie en identiteit gaan, net de stokpaardjes van N-VA en Vlaams Belang.

Als er in mei nog eens Vlaamse verkiezingen zijn, wie gelooft dan dat in tussentijd nog een federale regering gevormd kan worden?

Johny Vansevenant, politiek journalist bij VRT NWS

"Anderzijds zijn er ook technische redenen", aldus Vansevenant. "Als er in mei nog eens Vlaamse verkiezingen zijn, wie gelooft dan dat in die periode van eind januari en 26 mei nog een federale regering gevormd kan worden?", vraagt hij zich af. Vooral Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, hamerde er deze ochtend op dat vervroegde verkiezingen tot stilstand in het bestuur kunnen leiden. "Ook dat zijn dan verloren maanden, dus daar is geen winst aan", zegt ook Vansevenant. Bovendien zou dat betekenen dat we ook binnen vijf jaar dubbel naar de stembus moeten. 

Dan maar in lopende zaken

Alle analisten zijn het eens: waarschijnlijk gaat onze regering verder in lopende zaken. Dat betekent dat het dagelijks bestuur kan worden voortgezet, dat er bij dringende zaken nog beslissingen kunnen worden genomen, maar dat de regering voor bijna alles toestemming moet vragen aan het parlement. En in dat parlement zal ineens de kiescampagne worden ingezet, gelooft Vansevenant.

Ik ga ervan uit dat elke zet die er nu zal zijn, een onderdeel is van een langgerekte kiescampagne

Johny Vansevenant, politiek journalist bij VRT NWS

"Ik ga ervan uit dat elke zet die er nu zal zijn, een onderdeel is van een langgerekte kiescampagne", zegt hij. Of er nog veel zal gebeuren, daarover is Vansevenant pessimistisch. "Iedereen schuift zijn dada’s naar voren." Hij noemt het voorbeeld van de werkloosheidsuitkeringen die sneller moeten dalen om werklozen aan te porren om een nieuwe job te zoeken.

"De versie die N-VA naar voren zal schuiven zal strenger zijn dan de versie die CD&V zal willen toestaan", gelooft Vansevenant. "Ik hoorde al een sneer van Peter De Roover (fractieleider van N-VA in de Kamer, nvdr.) over de “arbeidsdeal in de versie-Peeters" (ontslagnemend vicepremier voor CD&V, nvdr.). Ik denk dat hij dan vooral “de versie van ACW” bedoelt (de koepel van christelijke werknemersorganisaties, nvdr.). Ik vraag me af of er daar een vergelijk mogelijk over zal zijn. "

Enkel hoogdringende zaken zoals maatregelen rond de brexit zullen er nog komen.

Johny Vansevenant, politiek journalist bij VRT NWS

"Zo veel tijd is er ook niet meer. Veertig dagen voor de verkiezingen moet het parlement worden ontbonden, ongeveer halfweg april. Daar zitten twee weken paasvakantie in, een week krokusvakantie, een week kerstvakantie begin januari", rekent Vansevenant. "Enkel hoogdringende zaken zoals maatregelen rond de brexit zullen er nog komen. Niemand kan het zich dan permitteren om weigerachtig te staan." 

Volg de laatste politieke ontwikkelingen in onze liveblog

Beluister hier de analyse van Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen