"Sommige jongeren hebben nog nooit een volwassene in pyjama gezien": Annelien Coppieters wint Vlaamse Scriptieprijs 2018

Orthopedagogie-studente Annelien Coppieters heeft de Vlaamse Scriptieprijs 2018 gewonnen. Ze onderzocht het thuisgevoel - of het gebrek daaraan - in jeugdhulpvoorzieningen. Ze liet daarbij de stem van de jongeren zélf horen. Opmerkelijk: de scriptieprijs bestaat al 17 jaar, maar het is de eerste keer dat hij naar een bachelorproef gaat. 

De Vlaamse Scriptieprijs 2018 gaat naar Annelien Coppieters. Annelien is 22 en studeert orthopedagogie aan de Hogeschool Gent. Ze schreef haar bachelorproef over jeugdinstellingen, meer bepaald over het thuisgevoel - of het gebrek daaraan - in die instellingen. "Veel jongeren voelen zich niet thuis in de instelling waar ze verblijven en ik kan dat begrijpen, want ik heb zelf een groot deel van mijn jeugd in een instelling doorgebracht", zegt Annelien.

Deze jongeren groeien uit tot volwassenen die zelf een thuis willen creëren. Dat is moeilijk als je niet weet hoe dat moet.

Annelien Coppieters

Niemand wil er graag terechtkomen, maar jeugdinstellingen moeten er nu eenmaal zijn om jongeren in moeilijke of gevaarlijke thuissituaties op te vangen. Hoewel in de meeste instellingen hard wordt gewerkt om jongeren goed te begeleiden, is er een ding dat vaak ontbreekt: een thuisgevoel. “Deze jongeren groeien uit tot volwassenen die zelf een thuis willen creëren, misschien ook voor anderen. Dat is moeilijk als je niet weet hoe dat moet.”

Annelien koos er bewust voor om geen experten aan het woord te laten, maar gaf de jongeren zelf een stem. Aan een aantal jongeren gaf ze een fototoestel om hun visie in beeld te brengen.

Ook begeleidde ze groepsgesprekken en voerde ze een online enquête uit bij 137 jongeren. Uit dat onderzoek bleek dat bijna de helft van de jongeren in de jeugdhulp zich niet thuisvoelen, tegenover slechts 15% van de jongeren die thuis opgroeien.

Annelien Coppieters: “Jongeren vragen vooral naar gewone dingen. Een gewoon servies, een gewone knuffel, gewone, feilbare mensen voor zich.” Het thuisgevoel zit 'm vaak in de details, zoals bijvoorbeeld de lakens. Dat zijn in jeugdhulpvoorzieningen vaak allemaal dezelfde saaie lakens, die je ook in ziekenhuiskamers terugvindt. 

Sommige jongeren hadden nog nooit een volwassene in pyjama gezien.

Annelien Coppieters

Voor de jongeren is het vaak eenvoudiger om aan te geven wat hen net géén thuisgevoel geeft, zoals de bordjes die je overal tegenkomt in de voorzieningen. "Op het terras hangt een briefje dat vraagt om je peuken in de asbak te doen, in de douche staat dat je er geen etensresten in uit mag storten. Sommige van deze jongeren gaven ook aan dat ze nog nooit een volwassene in pyjama hadden gezien.”

Via de jaarlijkse Vlaamse Scriptieprijs wil Scriptie vzw de eindwerken van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Annelien Coppieters kwam uit 592 inzendingen als winnaar uit de bus. Ze ontving de prijs in Leuven uit handen van Johan Hanssens, secretaris-generaal van het departement EWI. 

Verder vielen ook Sarah Vanbesien (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Barbara Dewit en Jente Verbesselt (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Hannah Pinson (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek) en Margot Denys en Sophie Catteuw (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.

Meest gelezen