Val regering haalt zelfs New York Times, maar "Belgische situatie" voor internationale media niet altijd even makkelijk te vatten

Ook de internationale media hebben aandacht voor de val van de regering-Michel II. The New York Times probeert zelfs parallellen te trekken tussen de huidige politieke situatie in België en die in andere Europese landen. Maar de complexiteit van ons land is soms moeilijk te vatten door buitenlandse journalisten. Zo schrijft The Guardian al dat er eind januari verkiezingen komen. 

The New York Times schrijft dat premier Michel zijn ontslag heeft aangeboden als gevolg van een populistische reactie op het thema migratie.  De Amerikaanse krant trekt parallellen met situaties in andere landen in Europa. "De problemen van premier Michel zijn een echo van die van andere Europese leiders, zoals de Franse president Macron, die proberen een centrumregering op de been te houden tegenover een oppositie van beide flanken."  De krant verwijst ook naar de protesten van de gele hesjes in beide landen. 

Volgens Martin Conway, professor in Europese geschiedenis aan Oxford University, toont het ontslag van Michel niet alleen de instabiliteit van België, maar ook de moeilijkheid om het politieke midden vast te houden in Europa vandaag. "Het is een slimme, gevoelige en technische manier van regeren die bedreigd wordt", zegt hij. 

"De val van een centrumregering in het hart van West-Europa zou een belangrijk incident zijn in de golf van populistische en nationalistische woede op het continent", gaat The New York Times verder. Al volgt de nuance meteen. "Toch waarschuwen politieke analisten ervoor om verdere conclusies te trekken uit dit unieke Belgische politieke momentum. Omdat België een natie is die zowel door taal als door politiek verdeeld is." 

De krant citeert ook Koert Debeuf, van 2003 tot 2008 speechschrijver van premier Verhofstadt. Hij benadrukt dat deze crisis minder over het falen van de Belgische regering gaat. "Het is dezelfde anti-migratiegolf die over Europa rolde sinds 2015. Maar dit spel is een spel dat vooral tot doel heeft de volgende verkiezingen niet te verliezen", analyseert hij. 

(lees verder onder de tweet)

Foutjes door complexiteit Belgische situatie onvermijdelijk

Ook de media in de ons omringende landen hebben aandacht voor de regeringscrisis, maar meestal zonder er grote analyses aan te koppelen. NOS kopt "Premier België biedt ontslag kabinet aan, koning beraadt zich".

"Belgium's PM Charles Michel submits resignation amid migration row" (Belgische premier Charles Michel dient zijn ontslag in na rel over migratie) is de titel van het artikel op de website van BBC.  BBC Radio belde trouwens met VRT-journalist Bart Verhulst om hem de situatie te laten schetsen. 

Ook de Britse krant The Guardian schrijft over de val van de regering-Michel II: "Belgium PM Charles Michel resigns after no-confidence motion" (Belgische premier Charles Michel neemt ontslag na motie van wantrouwen). Dat de Belgische situatie voor buitenlandse journalisten niet altijd even makkelijk te vatten en uit te leggen is, blijkt bijvoorbeeld uit de incorrecte zin: "Het land zet zich nu schrap voor snelle verkiezingen in januari." 

(lees verder onder de tweet)

"Grote onzekerheid in België na het ontslag van eerste minister Charles Michel" ("En Belgique, grande incertitude après la démission du premier ministre Charles Michel") kopt Le Monde op zijn website. 

Die Franse krant is beter geïnformeerd dan de collega's van The Guardian en schrijft dat het ernaar uitziet dat de regering in lopende zaken ("affaires courantes") zal gaan "tot aan de federale, regionele en Europese verkiezingen in mei". Le Monde verwijst ook naar 2010 en 2011, toen ons land meer dan 500 dagen in lopende zaken zat. 

(lees verder onder de tweet)

Ook de Duitse media hebben aandacht voor het ontslag van Michel. "Belgischer Ministerpräsident Michel hat seinen Rücktritt angekündigt", meldt Die Welt. "Belgischer Premier Michel kündigt Rückritt an" is de titel bij Frankfurter Allgemeine. 

De meest recente politieke ontwikkelingen in ons land kunt u volgen via onze liveblog

Meest gelezen