Videospeler inladen...

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) aan Peter De Roover (N-VA): "De premier een 'marionet' noemen, dat doe je niet"

Dat N-VA-kopstukken zoals Bart De Wever tijdens de afgelopen politieke crisis de eerste minister een "marionet" of "handpop" noemden: oud-premier Yves Leterme (CD&V) kan het maar matig smaken. "Ik vind dat je dat niet doet", zegt hij in "De afspraak".

N-VA-fractieleider Peter De Roover kreeg in "De afspraak" af en toe stevig weerwerk van de andere gasten. Wanneer hij zich laat ontvallen dat zijn partij nog zoveel mogelijk voorstellen van de regering-Michel I wil indienen in het parlement, kan oud-premier Yves Leterme het niet nalaten om eens te grinniken. 

"Ik geloof dat niet. Ook een partij als N-VA zit nu in verkiezingsmodus en gaat nu in het parlement alleen acties ondernemen die de partij ten goede komen, en geen compromissen sluiten om te zorgen dat maatregelen worden beslist. Dat is mijn persoonlijke inschatting."

Ik had één ding gehoopt van die lopende zaken: dat we dan konden stoppen met die onzin te verkopen

Liesbeth Van Impe, politiek commentator van Het Nieuwsblad

Politiek commentator van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe gaat zelfs nog een stapje verder. "Ik had één ding gehoopt van die lopende zaken: dat we dan konden stoppen met die onzin te verkopen. Iedereen is heel constructief, niemand wil verkiezingen maar is ook niet bang van de kiezer, iedereen gaat voorstellen doen die België en zelfs de planeet gaan redden. Maar in de feiten gaan we op vijf maanden campagne zitten kijken, of de verkiezingen nu samenvallen of niet."

Handpop

"Dat woord 'onzin' stoort me toch bijzonder", reageert De Roover. Maar hij wordt onmiddellijk gecounterd door Leterme: "Ik vind het minder erg dan 'marionet'. Ik vind dat u het instituut eerste minister echt scherp heeft aangevallen. Ik vind het jammer dat er gesproken wordt over premier Charles Michel - los van zijn persoon - als 'handpop'. Ik vind dat je dat niet doet."

Ik vind dat u het instituut eerste minister echt scherp heeft aangevallen

Oud-premier Yves Leterme aan Peter De Roover (N-VA)

De Roover wijst naar de feiten: "Als je met je regering maar op een derde van het parlement kan rekenen - en dan kan je redetwisten over het woord marionet - ben je wel afhankelijk. Eerst heeft hij naar ons gekeken, 24 uur later heeft hij helemaal de andere richting uitgekeken. De feiten hebben uitgewezen dat hij moest gaan shoppen. Dat is een situatie waarin een premier niet sterk het land kan leiden."

Maar moet het dan zo persoonlijk gespeeld worden? "Je mag ook niet vergeten dat er ook bij ons emoties meespeelden", geeft De Roover toe. "En dat was vooral: waarom was dit nodig?"

Meest gelezen