Jean-François BADIAS / AP

Guy Verhofstadt schrijft brief naar Facebookbaas Zuckerberg over "fake news"-video van Hongaarse regering

De Europese liberale fractieleider Guy Verhofstadt heeft een brief geschreven naar Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Daarin klaagt hij de verspreiding aan van een video die werd gedeeld door kanalen van de Hongaarse overheid. In die video wordt Verhofstadts standpunt over migratie opvallend onvolledig geciteerd. "De ongecontroleerde verspreiding van dit soort propaganda op Facebook is onze democratiën aan het vernielen", schrijft Verhofstadt.

In de bewuste video, die werd gepubliceerd op een officiële site van de Hongaarse overheid, is een korte clip van de voormalige Belgische premier te zien. Hij zegt in het fragment: "We hebben migratie nodig." De video betwist vervolgens Verhofstadts uitspraak door onder meer verscheidene terroristische aanvallen te linken aan migratie.

Het fragment van Verhofstadt is echter onvolledig. In het originele interview van 2014 waaruit het fragment komt, zegt Verhofstadt: "We hebben migratie nodig, maar wel legale migratie. Op dit moment hebben we het omgekeerde. We hebben illegale immigratie en mensensmokkel."

(Lees verder onder de video.)

VIDEO: Guy Verhofstadt beantwoordt een vraag over immigratie (volledig fragment).

In zijn brief naar Mark Zuckerberg meldt Verhofstadt dat de video van de Hongaarse overheid, die werd verspreid op Facebook, al meer dan 3 miljoen keer zou zijn bekeken. "De ongecontroleerde verspreiding van dit soort propaganda op Facebook is onze democratiën en maatschappijen aan het vernielen", schrijft Verhofstadt.

Voort vraagt Verhofstadt aan Zuckerberg om de video van de Hongaarse regering te verwijderen en een bericht dat de inhoud van de video ontkracht te laten verschijnen op de startpagina's van iedereen die de video te zien kreeg. Dit om mensen op een "eerlijke en gebalanceerde manier te informeren", aldus Verhofstadt.

(Lees verder onder de tweet.)

Orban versus Verhofstadt

De Hongaarse premier Viktor Orban en Guy Verhofstadt zijn niet bepaald de beste vrienden. De twee zijn verwikkeld in een ware afficheoorlog. Vorige maand liet Verhofstadt nog een bord rondrijden dat de spot dreef met Orban. De Hongaarse premier deed enkele dagen later exact hetzelfde, maar dan met borden over Verhofstadt. "Niet bijster origineel", reageerde Verhofstadt toen.

Meest gelezen