Videospeler inladen...

Rellen in Kinshasa na opschorting verkiezingscampagne    

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn rellen uitgebroken na het verbod om campange te voeren voor de presidentsverkiezingen van komende zondag.  Eerder vandaag besloot de Congolese overheid de verkiezingscampagne in de hoofdstad op te schorten omdat de situatie te onveilig is.  Volgens het Franse persbureau AFP zou de kiescommissie (Ceni) eraan denken de verkiezingen met een week uit te stellen.

Er was een verkiezingsmeeting gepland met Martin Fayulu, een kandidaat van de Congolese oppositie.  Die weigerde het bevel om de campagne op te schorten te volgen en trok met zijn aanhangers naar Kinshasha.  Een leger politieagenten gebruikte traangas om Fayulu tegen te houden.

De informatie waarover wij beschikken, bevestigt dat er in alle politieke kampen van de belangrijkste presidentskandidaten extremisten zitten

Gouverneur Kinshasa

"In voordeel van Shadary"

De verschillende oppositiekandidaten hebben al aangekondigd dat er een verklaring van hen zou volgen. De opschorting van de verkiezingscampagne   zou namelijk in het voordeel zijn van Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat gesteund door presidentKabila. Shadary heeft immers een aanzienlijke campagnekas ter beschikking en daarnaast controleert de staat en dus zijn huidige partij verschillende mediakanalen. 

De lang uitgestelde verkiezingen van zondag zijn bedoeld om een ​​opvolger te kiezen voor de huidige president Joseph Kabila, die na 18 jaar aan de macht aftreedt. Als de verkiezingen plaatsvinden, zou dit kunnen leiden tot Congo's eerste democratische machtsoverdracht.

Opnieuw uitstel verkiezingen?

Intussen denkt de nationale "onafhankelijke" kiescommissie (Ceni) eraan de verkiezingen met zeven dagen uit te stellen. Dat heeft een hoge ambtenaar, die op anonimiteit stond aan het Franse persbureau AFP gezegd.

Onlangs heeft het gebrand in een opslagplaats van het Ceni. Bij die brand is een deel van het materiaal voor de stembusgang teloor gegaan, waaronder tachtig procent van de Zuid-Koreaanse stemcomputers. Er zijn volgens de ambtenaar inspanningen gedaan om materiaal naar Kinshasa terug te brengen en om in Seoel nieuwe machines te bestellen.

Niettemin zullen de stembiljetten in Kinshasa pas zaterdag beschikbaar zijn. "Wij nog aan het consulteren", aldus de ambtenaar die een uitstel van de stembusgang met zeven dagen niet uitsloot. De beslissing, die enkel het Ceni toekomt, kan morgen vallen. "Wij zullen aan niemand raad vragen, ook niet het staatshoofd", zei de bron bij de kiescommissie.

Meest gelezen