Premier Michel op de VN-top in Marrakech, exact een week geleden.

VN-migratiepact wordt vandaag ook door België goedgekeurd in New York

De val van de regering-Michel verandert niets aan het feit dat België vandaag het VN-migratiepact goedkeurt op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ons land wordt er vertegenwoordigd door de ambassadeur bij de VN, Marc Pecsteen de Buytswerve.

Het commando om "ja" te stemmen was al in september gegeven door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). België zal aan zijn ja-stem wel een interpre­tatieve verklaring koppelen, in lijn met landen als Denemarken en Nederland. Dat kwamen de partijen van Michels minderheidsregering overeen.

De precieze tekst is niet ­bekend, maar in de nota benadrukt België het niet-bindende karakter van het VN-migratiepact. Ook wordt erin opgenomen dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen ­reguliere en irreguliere migratie.

Binnen de VN is er een grote meerderheid die groen licht geeft aan het migratiepact. "In principe zouden zo'n 180 van de 193 landen het pact moeten goedkeuren", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Bekijk: Björn Soenens blikt vanuit de VS vooruit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen