Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Verenigde Staten willen humanitaire hulp voor Noord-Korea nieuw leven inblazen

De VS wil de humanitaire hulp voor Noord-Korea opnieuw faciliteren. Dat heeft de speciale Amerikaanse gezant voor Noord-Korea Stephen Biegun bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Die humanitaire hulp wordt vandaag sterk bemoeilijkt door de strenge economische sancties. Hulporganisaties willen graag toegang tot Noord-Korea verkrijgen om een nakende hongercrisis tegen te gaan.

Humanitaire hulp wordt door de geldende sancties niet letterlijk verboden. Maar door de strenge regels omtrent geld- en handelstransacties met Noord-Korea, en het inreisverbod voor Amerikanen, is het voor de meeste internationale ngo's wel de facto onmogelijk om hun humanitaire werk naar behoren te verrichten.

Die ngo's waarschuwen nochtans voor een nakende hongercrisis in Noord-Korea, die mogelijks kan exploderen door de komst van de winter. Biegun stelt dat hij met Amerikaanse hulporganisaties zal samenzitten om te bekijken hoe geschikte humanitaire maatregelen kunnen worden vergemakkelijkt. Hij zal hierover ook in gesprek treden met de bevoegde instanties van de Verenigde Naties.

Muurvaste onderhandelingen

De relatie tussen de VS en Noord-Korea is sinds de historische top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un sterk verbeterd. Maar de onderhandelingen over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire wapenarsenaal blijven geopolitiek gezien aartsmoeilijk. De gesprekken lijken vandaag dan ook muurvast te zitten.

President Trump weigert voorlopig de economische sancties tegen Noord-Korea op te heffen. Hij wil zo zijn hefboom tijdens de onderhandelingen over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland behouden. Volgens bepaalde bronnen zou er een tweede top tussen Trump en Kim kunnen komen begin volgend jaar.

Om hun goede wil aan te tonen, liet Noord-Korea enkele maanden geleden nog een aantal Amerikaanse gevangenen vrij. Een versoepeling van de humanitaire hulp zou een gepaste tegenprestatie kunnen zijn van de VS om de muurvaste onderhandelingen terug te laten heropleven.

Meest gelezen