Videospeler inladen...

Witte Huis: "VS is begonnen met terugtrekking van troepen uit Syrië"

De Verenigde Staten zijn begonnen met het terugtrekken van troepen uit Syrië, dat heeft het Witte Huis aangekondigd. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is terreurgroep IS daar helemaal verslagen. Maar intussen is er al heel wat kritiek gekomen op het plan, ook van Republikeinen. 

"De VS is begonnen met de terugtrekking van alle militaire troepen uit Syrië omdat we in een volgende fase van de operatie tegen de Islamitische Staat zijn beland", dat heeft  Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders verspreid in een communiqué.

"Maar dit betekent niet dat de wereldwijde coalitie in de strijd tegen IS of haar campagne wordt opgedoekt. De VS en onze bondgenoten staan klaar om op alle vlakken opnieuw in te grijpen om de Amerikaanse belangen te verdedigen als dit noodzakelijk is", benadrukte Sanders.

De samenwerking om de territoriale claims van radicale islamisten te verhinderen, wordt voortgezet. "Verwacht wordt dat de troepen zich binnen de 60 en 100 dagen zullen terugtrekken." 

 De VS hebben het territoriale kalifaat verslagen. Maar dit betekent niet dat de wereldwijde coalitie in de strijd tegen IS of haar campagne wordt opgedoekt

Sarah Sanders

De beslissing kwam na een telefoontje van de Amerikaanse president Trump met zijn Turkse collega Tayyip Erdogan vorige vrijdag. "Alles wat volgt, is de uitvoering van wat er tijdens dat gesprek werd overeengekomen", zei een functionaris van het Witte Huis.

Intussen trok Trump naar Twitter om te melden dat  IS verslagen is.  "We hebben IS in Syrië verslagen, en dat was de enige reden om daar tijdens het presidentschap Trump aanwezig te zijn."

Reactie: "Trump heeft ongelijk"

Het plan kreeg al heel wat kritiek."De Amerikaanse president Donald Trump heeft ongelijk als hij zegt dat Islamitische Staat in Syrië is verslagen", zei Brits minister Tobias Ellwood als reactie. Op Twitter schreef hij: "Ik ben het helemaal oneens. De (Islamitische Staat) is veranderd naar andere vormen van extremisme en de dreiging leeft nog enorm."

Ook uit de eigen gelederen kwam onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws veel kritiek. Onder andere Republikeins senator Marco Rubio zei dat een "volledige en snelle terugtrekking van de toepen een ernstig fout zou zijn met verregaande gevolgen". Republikeins congreslid Adam Kinzinger trok naar Twitter en schreef: "Echt waar? Iran viert nu al feest".

Zo'n 2.000 militairen ter plaatse

In de regio bevinden zich momenteel zo’n 2.000 militairen. Samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die vooral bestaan uit Koerden, vechten ze er tegen terreurorganisatie IS. 

De eerste luchtaanvallen van de VS tegen IS-strijders in Syrië vonden plaats in 2014. In de jaren die daarop volgden, is de VS beginnen samenwerken met Syrische grondtroepen om de extremisten te bestrijden. Onlangs zei het Pentagon dat IS nog slechts 1 procent  bestuurde, van het gebied dat ze oorspronkelijk in handen hadden. 

Meest gelezen