Aarschotse kasseistamper komt weer tot leven

In Aarschot stellen ze dit weekend een bijzonder figuur uit het verleden voor: de kasseistamper. Gids Louis Peeters gaat verkleed als de nachtwachter van toen, rondleidingen geven. Mét typische klompen.

"De kasseistamper moest eigenlijk 's nachts patrouilleren om de stad veilig te houden", steekt Louis van wal. "Maar in plaats van op te letten, zette hij het algauw op een zuipen, waardoor er niet veel van zijn werk in huis kwam. De ambtenaar van Aarschot besloot daarom hem klompen en een riek te geven. Daarmee moest hij op de kasseien tikken, zodat iedereen kon horen dat hij wel degelijk aan het werk was." Aldus het ontstaan van de kasseistamper in Aarschot. Drie eeuwen later keert hij als gids terug in de straten van de stad. 

Kostuum

Christa Goethuys is één van de vrijwilligsters die de prachtige outfit van de kasseistamper heeft ontworpen. "Er zijn geen geschreven bronnen over hoe het kostuum eruit zag. We weten dat het begin 18e eeuw werd gedragen, maar verder zijn er geen patronen of tekeningen. Het enige waar we ons op konden baseren is een klein beeldje in het gemeentehuis. Maar ook daar weet je nooit of het uit de fantasie van de beeldhouwer komt." Hoe dan ook is het resultaat prachtig, en kan je het zondag bewonderen op de Grote Markt van Aarschot.   

Meest gelezen