Videospeler inladen...

Akkoord in Antwerpen zo goed als rond: "Bedoeling is om zaterdag te landen, vannacht veel puntjes op de i gezet"

De onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur in Antwerpen tussen N-VA, SP.A en Open VLD zitten in de laatste fase. "Maar het akkoord is nog niet rond", nuanceert SP.A-gemeenteraadslid Monica De Coninck in "Villa Politica". "Als ik het kan inschatten, zijn er nog twee dagen nodig." Volgens haar partijgenoot Maya Detiège zijn vannacht in elk geval "veel puntjes op de i gezet". Politicoloog Carl Devos begrijpt tussen de lijnen dat het bestuursakkoord in Antwerpen rond is.

Ze zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Dat valt te horen over de onderhandelingen voor het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen. "Men zegt mij formeel dat het nog niet rond is, dat men nog altijd aan het onderhandelen is", zegt Antwerps SP.A-politicus Monica De Coninck.

De Coninck heeft voor die informatie contact opgenomen met Tom Meeuws, die voor de partij SP.A de onderhandelingen voert. "Die zegt mij dat ze absoluut nog niet rond zijn. Ik begrijp dat veel mensen ongeduldig zijn. Maar als niet alles afgeklopt is, is men nog niet rond."

Volgens de inschatting van De Coninck hebben de onderhandelaars van N-VA, SP.A en Open VLD in Antwerpen nog twee dagen nodig om tot hun "Bourgondische coalitie" te komen. "Bedoeling is om zaterdag te landen. Maar dat is natuurlijk geen zekerheid', klinkt het.

SP.A-politica De Coninck blijft hoe dan ook voorzichtig. "We moeten ook nog naar een ledencongres, er moeten daar nog veel mensen zich over uitspreken. Er moet over het akkoord gestemd worden en dat zal geen gemakkelijke discussie zijn."

"Vannacht veel puntjes op de i gezet"

Ook andere bronnen melden dat er op dit moment nog niet kan gesproken worden van een akkoord, al laat Antwerps SP.A-gemeenteraadslid Maya Detiège uitschijnen dat er toch zo goed als witte rook is vanop het Schoon Verdiep.

"Er is de voorbije twee maanden heel hard onderhandeld. Vannacht zijn er veel puntjes op de i gezet. Maar de onderhandelaars vragen respect naar hen toe, in die zin, dat als er al gecommuniceerd wordt dat ze dat zelf gaan doen", klinkt het in "Villa Politica".

"Maar stel dat er een akkoord is, dan is dit enorm goed voor Antwerpen. Socialisten gaan niet zomaar in zee met Bart De Wever. Als er een akkoord is, wil dat echt zeggen dat er ook een sociaal akkoord is."

Ik heb tussen de lijnen begrepen dat het akkoord rond is, maar dat het aan de onderhandelaars is om te communiceren

Politicoloog Carl Devos

Na de inhoud de postjes

Over de verdeling van de schepenambten is nog niets bekend. "En er vallen een paar heel grote te verdelen in Antwerpen", zegt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch. "Denk maar aan de haven, onderwijs, inburgering, veiligheid... Of het sociale beleid waar de SP.A vanuit de oppositie zes jaar lang zwaar op heeft ingehakt."

"Het marsorder voor iedereen is nu duidelijk zwijgen, tot wellicht morgen op een persconferentie."

Pieterjan De Smedt: "Huwelijkstaart is bijna klaar in Antwerpen"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen