Videospeler inladen...

Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis neemt ontslag uit onenigheid met Trump

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, vertrekt eind februari. In een bericht op Twitter schrijft de Amerikaanse president Trump dat Mattis op pensioen gaat en bedankt hem. Maar Mattis schrijft in zijn ontslagbrief dat hij zelf opstapt. Mattis is het niet eens met de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië en Afghanistan.

Er waren al enkele maanden geruchten dat Mattis nauwelijks nog invloed had op Trump. Woensdag kondigde de president onverwachts aan dat de Amerikaanse troepen zich zullen terugtrekken uit Syrië, een beslissing waarvoor hij veel kritiek kreeg van het Amerikaanse Congres. En ook Mattis, die in het verleden al herhaaldelijk waarschuwde voor een te snelle terugtrekking uit Syrië, lijkt het niet eens met het vertrekbesluit, zo blijkt uit zijn ontslagbrief.

"U hebt recht op een minister van Defensie van wie de standpunten beter aansluiten bij die van u (...) Ik denk dat mijn vertrek een goede zaak is", schrijft de ex-generaal in een brief van anderhalve pagina. Mattis verwijst niet rechtstreeks naar Syrië, maar geeft wel uitgebreid zijn eigen mening en daaruit blijkt dat respect voor de alliantiepartners centraal staat.

Mattis vertrekt op 28 februari, waardoor er volgens hem voldoende tijd is om een opvolger aan te duiden. Mattis zou zelf nog een laatste keer aan een NAVO-top in februari in Brussel deelnemen. "Ik beloof dat er ik alles aan zal doen om een zachte transitie te verzekeren", besloot de Defensieminister.

(Lees verder onder de tweet met de ontslagbrief van Mattis.)

In een tweet heeft Trump Mattis bedankt. "Tijdens zijn mandaat van twee jaar, is er enorme vooruitgang gemaakt, meer bepaald rond de aankoop van nieuw materieel. Generaal Mattis was voor mij een grote hulp om geallieerden te vinden en andere landen ertoe aan te zetten hun deel van de militaire verplichtingen te betalen", aldus de Amerikaanse president.

Mattis is de laatste in een lange rij van ministers en adviseurs van Trump die opstappen. Recentelijk kondigden stafchef John Kelly, de minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke en de minister van Justitie Jeff Sessions hun vertrek aan.

James "Jim" Mattis zal bij zijn ontslag 3 jaar minister van Defensie zijn geweest.  Hij was al drie jaar met pensioen als marinegeneraal toen hij door Trump genomineerd werd als minister.  Mattis deelde Trumps visie, dat de VS niet langer de politieman van de wereld moet zijn. Maar nu Trump heeft beslist om alle Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië en 7.000 troepen weg te halen uit Afghanistan, neemt Mattis ontslag.

Meest gelezen