Beschadigde Sojoez-capsule veilig geland

In Kazachstan is een Russische Sojoez-capsule met succes geland, die vannacht vertrokken was van aan het internationale ruimtestation ISS. Het ruimteveer bracht 3 bemannningsleden van het ruimtestation terug. De landing verliep zonder problemen maar werd wel nauw opgevolgd, omdat er eerder nog problemen met de capsule waren vastgesteld.

De Sojoez MS-09 meerde om 2.40 uur Belgische tijd af. Aan boord waren de Duitser Alexander Gerst namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA, de Russische Sojoez-gezagvoerder Sergej Prokopjev en de Amerikaanse astronaute Serena Aunon-Chancellor. De drie hebben een missie 197 dagen aan boord van het ISS achter de rug

De terugkeer van het ruimteveer werd nauw opgevolgd nadat in augustus nog een probleem werd vastgesteld met de capsule. 

Er ontstond drukverlies in het ISS door een gaatje in de wand van de leefmodule van de bewuste Sojoez. Het probleem werd snel verholpen maar de oorzaak is nog niet bekend. 

Aan boord van het ruimtestation blijven nu nog de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques achter. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen