Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Puigdemont en vijf andere Catalaanse separatisten dienen klacht in bij Verenigde Naties

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vijf andere separatistische leiders stappen naar het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Ze dienen er een klacht in tegen de "opschorting" van hun politieke rechten door de Spaanse overheid.

Puigdemont zegt dat hij "de ernstige schendingen wil aanklagen van rechten en vrijheden in Spanje, wat onaanvaardbaar is in het kader van de rechtstaat van de Europese Unie". "Vergeet niet: zes mensen, democratisch verkozen, die nog niet veroordeeld zijn, en van wie er vijf al meer dan een jaar vastzitten, kunnen hun rechten niet uitoefenen."

Samen met Puigdemont dienen ook "de twee Jordi's", Josep Rull, Oriol Junqueras en Raul Romeva een klacht in.

Hongerstaking

De aankondiging volgt op het besluit van vier separatistische leiders om hun hongerstaking te beëindigen. Jordi Sànchez en Jordi Turull, bijgenaamd "de twee Jordi's", gingen begin deze maand in hongerstaking, gevolgd door twee gewezen ministers, Quim Forn en Josep Rull. Alle vier zitten ze al meer dan een jaar in de gevangenis, na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.

De vier protesteerden met hun hongerstaking tegen hun opsluiting en tegen de trage juridische afhandeling door het Spaanse Grondwettelijk Hof van de bezwaren die ze hebben ingediend. Door het gedraal van de Spaanse justitie kunnen ze niet naar het Europees Hof voor de Mensenrechten om hun opsluiting aan te vechten, zeggen ze.

De vier beslisten eerder vandaag dat ze ophouden met hun actie, omdat ze vinden dat hun doelstellingen zijn bereikt: ze hebben de aandacht kunnen vestigen op hun situatie, en het Grondwettelijk Hof heeft intussen twee van hun bezwaren behandeld. De bezwaren zijn verworpen, wat betekent dat de vier separatisten zich nu kunnen wenden tot het Europees Hof.

Protest verwacht in Barcelona

De negen separatistische leiders in  gevangenschap hebben opgeroepen tot een breed maar vreedzaam protest tegen het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez aan Catalonië. De premier komt naar Barcelona om daar morgen zijn wekelijkse kabinetsmeeting te houden. De separatistische leiders zien dat als een provocatie.

In Barcelona zijn nu al veel politieagenten ingezet.

AFP OR LICENSORS

Meest gelezen