CD&V pompte meeste campagnegeld in gemeente­raads­verkiezingen

CD&V heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen het meeste geld uitgegeven aan campagnes. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in het kiesarrondissement Leuven. De onderzoekers zijn verrast omdat de N-VA bij verkiezingen van 2014 nog veruit de duurste campagne had gevoerd.

CD&V staat traditioneel sterk in de gemeentepolitiek en heeft daar bij de afgelopen verkiezingscampagne voor de gemeente- en provincieraads­verkiezingen volop op ingezet.

Uit een onderzoek van VIVES, het economisch onderzoekscentrum van de KU Leuven, in het kiesarrondissement Leuven, blijkt dat de christendemocraten veruit het meest hebben uitgegeven aan hun campagne: ruim 26.000 euro per gemeente. Dat is zowat 10.000 euro meer dan het gemiddelde. Open VLD spendeerde een kleine 20.000 euro per lijst en de N-VA gaf ruim 15.000 euro uit per lijst.

Verrast

De onderzoekers van de KU Leuven zijn verrast door het resultaat van hun vergelijkend onderzoek naar de campagne-uitgaven in de 30 gemeenten van het kiesarrondissement Leuven. Ze hadden verwacht dat de N-VA relatief meer zou hebben uitgegeven, omdat de Vlaams-nationalisten bij de laatste federale en regionale verkiezingen in 2014 veruit de duurste campagne hadden. De N-VA gaf toen ruim 4,5 miljoen euro uit terwijl de CD&V en Open VLD elk zo’n 4,2 miljoen spendeerden aan hun campagne.

“De N-VA voerde nu weliswaar een duurdere campagne dan bij de lokale verkiezingen van 6 jaar geleden, maar CD&V blijft nog altijd meer uitgeven, gevolgd door Open VLD. De N-VA komt pas op de derde plaats”, stelt politicoloog Gert-Jan Put vast.

“De N-VA heeft niet zo heel veel meer uitgegeven dan in 2012”, vult zijn collega Bart Maddens aan. “Bij de vorige federale verkiezingen gaf de N-VA meer dan twee keer meer uit dan in 2010 en had veruit de duurste campagne. Vreemd genoeg is dat bij de afgelopen lokale verkiezingen niet het geval geweest.”

CD&V heeft dus duidelijk weinig aan het toeval overgelaten om haar sterke positie in de gemeentebesturen te bewaren en fors campagne gevoerd. De christendemocraten waren op 139 plaatsen de grootste partij en leverden 137 burgemeesters. Na de verkiezingen van 14 oktober is CD&V nog altijd de grootste partij in 120 gemeenten in Vlaanderen en heeft ze nog zeker 100 burgemeesterssjerpen.

Meest gelezen