Videospeler inladen...

Congolese verkiezingen van zondag zijn met een week uitgesteld

De verkiezingen in Congo zullen uiteindelijk doorgaan op zondag 30 december, in de plaats van komende week zondag 23 december. Dat heeft de voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie aangekondigd. Volgens hem is dat een gevolg van de zware brand vorige week die 8.000 stemcomputers vernield zou hebben. De vervangcomputers moeten nog worden geconfigureerd en dat vraagt tijd.

Volgens de voorzitter Corneille Nangaa van de Kiescommissie zijn alle partijen akkoord gegaan met dit uitstel. Reacties van de belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen zijn er nog niet.

Moeizame weg naar verkiezingen

Eigenlijk moesten er al verkiezingen gehouden zijn einde 2016, dus twee jaar geleden. Die kwamen er toen niet om logistieke en financiële redenen. De tegenstanders van president Joseph Kabila, feitelijk al aan de macht sinds januari 2001, eisten toen dat hij zou aftreden om plaats te ruimen voor de voorzitter van de Senaat als tijdelijk president. Die zou dan de verkiezingen voorbereiden. Maar Kabila kreeg het Grondwettelijk Hof aan zijn kant dat concludeerde dat de zetelende president pas moet aftreden als er een nieuwe verkozen is.

Na moeizame onderhandelingen tussen de presidentiële meerderheid en de oppositiepartijen, met bemiddeling van de katholieke kerk, kwam er toch een politiek akkoord op oudjaar 2016, vandaar het "Sylvesterakkoord". Daarin werd afgesproken dat er verkiezingen zouden komen voor einde 2017 en dat er allerlei maatregelen genomen zouden worden om een sereen politiek klimaat te scheppen, zoals onder meer het vrijlaten van alle politieke gevangenen.

Maar in de praktijk bleven de echte machthebbers in Kinshasa, de entourage van president Kabila en de president zelf, op de meeste afgesproken punten dwarsliggen. Zelfs de termijn van één jaar waarbinnen de verkiezingen zouden plaatsgrijpen, werd niet gerespecteerd.

Na maandenlang touwtrekken, kwam de Onafhankelijke Kiescommissie, die feitelijk onder controle staat van het huidige regime, dan toch met een gedetailleerde kieskalender. "Dag J", zoals dat heet, werd vastgelegd op 23 december 2018. Zowel voorzitter Nangaa van de Kiescommissie als president Kabila hebben de afgelopen maanden geregeld herhaald dat die datum vastligt en niet meer zal veranderen. Tot vandaag ... 

Meest gelezen