Videospeler inladen...

Luchthaven Londen Gatwick sinds gisteravond lamgelegd door "schijnbaar opzettelijke verstoring" door drones

Het vliegverkeer op de Britse luchthaven Londen Gatwick ligt al sinds gisteravond lam, nadat in de nabije omgeving van de luchthaven drones waren gespot. Vliegtuigen die al op de startbaan waren, mochten niet opstijgen en binnenkomende vluchten moeten uitwijken naar andere luchthavens. Meer dan honderdduizend reizigers zagen hun plannen al gewijzigd.

Rond de 800 vluchten zijn sinds gisteravond al geschrapt of omgeleid door het incident. Vannacht, rond een uur of drie, kon de luchthaven even haar diensten hervatten, maar drie kwartier later werd weer een nieuwe drone gespot. Nog geen enkele vlucht is vandaag kunnen vertrekken.

"Alle vluchten vanuit Gatwick worden vandaag geschrapt", meldt de Britse luchthaven. "Dit als gevolg van wat lijkt op een opzettelijke poging om het luchtverkeer te verstoren", zo staat te lezen in een tweet van de Gatwick Airport. Ook de politie spreekt van "een opzettelijke verstoring".

Door de kerstperiode heeft de verstoring van het luchtverkeer ernstige gevolgen. Heel wat reizigers weten voorlopig niet hoe ze op hun winterbestemming zullen geraken. Al meer dan honderdduizend passagiers zijn getroffen. Gatwick, dat zo'n 50 kilometer van Londen ligt, is met 45 miljoen passagiers per jaar na Heathrow de drukste luchthaven van Groot-Brittannië. 

Verboden drones

Er worden momenteel nog steeds drones gespot in de buurt van Gatwick. Een twintigtal politie-eenheden zijn op zoek naar de operatoren van de drones. "Momenteel nemen we nog elk uur een drone waar, en dus is het op dit moment niet veilig om de luchthaven opnieuw te openen", zegt Algemeen Directeur van de luchthaven Chris Woodroofe. "Ik kan nog niet zeggen wanneer we opnieuw zullen opengaan."

De Britse premier Theresa May noemde het vliegen van drones nabij luchthavens in haar reactie "onverantwoordelijk en totaal onaanvaardbaar". Volgens de Britse wet is het illegaal om met drones te vliegen binnen 1 kilometer van een luchthaven. Op de overtreding staat maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

Belg Jan Mertens getuigt over zijn gemiste vlucht

Videospeler inladen...

Meest gelezen