Videospeler inladen...

Geen uitstel voor proces Nemmouche over aanslag Joods museum, bijna 120 getuigen worden opgeroepen 

Het proces over de aanslag op het Joods museum zal starten op 10 januari. De advocaten van hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche krijgen dus geen uitstel, zoals ze vanmorgen wel gevraagd hadden. "Ik ben niet zeker dat mijn cliënt nog zal komen", verklaarden zijn advocaten teleurgesteld achteraf. Op het proces zelf zullen bijna 120 getuigen gehoord worden. 

De twee beschuldigden van de aanslag op het Joods museum zelf – Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer – waren aanwezig op deze voorbereidende zitting. In alle vroegte zijn ze overgebracht naar het Brusselse Justitiepaleis. Nemmouche werd geflankeerd door drie gemaskerde agenten van het GOTTS (het speciale overbrengingsteam van de federale politie). Vandaag de dag heeft hij zwart haar en een zwarte, korte baard. Opvallend: hij wordt opmerkelijk zwaarder bewaakt dan de andere beschuldigde, Nacer Bendrer. Daar hebben de advocaten van Nemmouche problemen mee: "Het is om schrik van te hebben."

Beschuldigde Mehdi Nemmouche wordt overgebracht naar het Justitiepaleis

Hoewel het “maar” om een inleidende zitting gaat, zijn de veiligheidsmaatregelen in en rond het Justitiepaleis enorm - vergelijkbaar met die op het terreurproces tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari enkele maanden geleden. Er staan Friese ruiters, tientallen agenten en militairen patrouilleren in en rond het Justitiepaleis, boven het Justitiepaleis cirkelt een helikopter en de parking en de straten rond het gerechtsgebouw zijn afgesloten voor het proces. Wie het Justitiepaleis wil binnengaan, wordt streng gecontroleerd. Een explosievenhond heeft de assisenzaal ook doorzocht. 

Lees verder onder de foto. 

Wat staat er vandaag op het programma?

Vandaag werd alleen de identiteit van de beschuldigden gecontroleerd en bepaald welke getuigen er allemaal zullen worden opgeroepen.

Bij het begin van de zitting moesten de twee beschuldigen antwoorden op enkele vragen van de rechter. Zowel Nemmouche als Bendrer werken goed mee.

Lees verder onder de foto.

Na de identificatie volgde de samenstelling van de getuigenlijst. Het federaal parket wil een waslijst aan getuigen oproepen: van de hulpverleners die als eerste ter plaatse waren, over verschillende experten waaronder een stemexpert en een ballistisch expert, tot de vier journalisten die door Nemmouche gevangen gehouden zouden zijn in Syrië. 

De advocaten van Nemmouche zijn het niet eens dat er maar enkele speurders aan het woord zouden komen. Op zijn beurt wil hij bijvoorbeeld de Israëlische ambassadeur in België en iemand van de Mossad (de geheime dienst van Israël) aan het woord laten. "We zijn misschien een klein land, maar moeten daarom geen kleine justitie hebben", werpt meester Sébastien Courtoy op. Volgens Courtoy was de aanval op het Joods museum eigenlijk een afrekening op het koppel dat om het leven kwam, volgens hem waren dat agenten van de Mossad. 

Wij zijn misschien een klein land, maar moeten daarom geen kleine justitie hebben

Sébastien Courtoy - advocaat Mehdi Nemmouche

Ook hebben de advocaten van Nemmouche - en Nemmouche zelf - problemen met het feit dat zijn familie opgetrommeld wordt om te getuigen. "Meneer Nemmouche wil niet dat we pleiten op emotie, maar op de feiten. Hij wil dan ook niet dat zijn grootmoeder hier op de zitting komt getuigen." Daarop neemt Nemmouche zelf ook het woord: "Het is extreem moeilijk voor mijn grootmoeder, na haar verhoor is ze drie dagen niet goed geweest. Ik ben daar ook al in 2006 weggegaan." 

Verdediging vraagt 2 weken uitstel: "Niet eerlijk dat federaal parket enkele maanden langer krijgt om dossier te bestuderen"

De advocaten van Nemmouche hebben vanmorgen meteen ook om een uitstel van twee weken gevraagd. "In december heeft het federaal parket nog stukken toegevoegd. Het parket heeft vijf maanden nodig gehad voor de resultaten van die stukken, wij krijgen maar vijf dagen de tijd", klaagt zijn advocaat Sébastien Courtoy. 

Het parket heeft vijf maanden nodig gehad voor de resultaten van die stukken, wij krijgen maar vijf dagen de tijd

Sébastien Courtoy - advocaat Mehdi Nemmouche

"We vragen daarom twee weken uitstel, om 19 uur per dag te werken en een eerlijk inzicht te krijgen in het dossier. Meneer Nemmouche erkent de rechtbank (de advocaat verwijst hier naar het proces-Abdeslam, waar Salah Abdeslam weigerde de rechtbank te erkennen.). Als we geen uitstel krijgen, zal meneer Nemmouche zwijgen." 

Zijn medepleiter Henri Laquay voegt toe: "Wat is vijf dagen tegenover vijf maanden? Niets. Wat is twee weken tegenover dit dossier, dat historische proporties heeft."

Het federaal parket ging meteen in verdediging. "Ik ben verbaasd over wat ik hier allemaal gehoord heb. Alle regels zijn gerespecteerd, alle belangrijke stukken zijn eind juli overgemaakt. Er is in december nog een expertenverslag toegevoegd dat op eigen initiatief van de expert doorgestuurd is. Wat hadden we moeten doen? Het achterhouden? Dat was pas deloyaal geweest. De verdediging heeft evenveel tijd gehad als elke andere partij in dit dossier."

De verdediging heeft evenveel tijd gehad als elke andere partij in dit dossier

Federaal parket

De rechter heeft de lijn van de advocaten niet gevolgd. Het proces zal dus gewoon starten op 10 januari. Drie dagen daarvoor zal de jury samengesteld worden. 200 burgers zijn uitgeloot, daarvan zullen er uiteindelijk 24 overblijven (12 vaste, 12 reserve). In totaal zullen bijna 120 getuigen opgeroepen worden. De directeur van de Mossad zal niet moeten komen.

De advocaat van Nemmouche, Courtoy, is heel teleurgesteld dat hij het uitstel niet krijgt en dat er zo weinig van zijn getuigen opgeroepen worden. "Ik ben niet zeker dat mijn cliënt nog zal komen."

Waarover gaat dit proces?

Op 24 mei 2014 kreeg ons land af te rekenen met een eerste aanslag die gepleegd zou zijn door een teruggekeerde Syriëstrijder. De tol was hoog: een koppel Israëlische toeristen en een vrijwilligster in het museum sterven ter plaatse, een jonge museummedewerker overlijdt twee weken later aan zijn verwondingen. 

Een week na de aanslag wordt de hoofdverdachte, de Fransman Mehdi Nemmouche, opgepakt in Marseille. Hij had onder meer wapens, munitie en een vlag van IS bij zich. De wapens zouden bovendien sterk lijken op de wapens die gebruikt werden bij de aanslag. Tot op vandaag ontkent Nemmouche dat hij de schutter was. In het onderzoek werden nog enkele andere verdachten opgepakt, één van hen zal zich samen met Nemmouche vanaf januari moeten verantwoorden voor het hof van assisen. 

De twee mannen zullen voor de duur van het proces overgebracht worden naar een gevangenis in het Brusselse. Nemmouche zit al een tijdje vast in de gevangenis van Leuze-en-Hainaut, Bendrer zit voor andere feiten vast in een Franse cel.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen