Maurice Lippens en Jean-Paul Votron

7 voormalige toplui van Fortis, onder wie ook ex-voorzitter Maurice Lippens, niet vervolgd

Er komt geen proces tegen zeven voormalige toplui van Fortis zoals Maurice Lippens en Jean-Paul Votron. Het parket heeft beslist om hen niet te vervolgen, omdat valsheid in geschrifte moeilijk te bewijzen valt. Het parket benadrukt dat de slachtoffers door een schikking wel vergoed zullen worden.

Waarover gaat de Fortis-strafzaak?

Na de val van Fortis in oktober 2008 opende het parket van Brussel een strafonderzoek naar mogelijke misleiding van beleggers. Vijf jaar later besliste het parket om zeven ex-Fortis-toplui te vervolgen, onder wie ex-voorzitter Maurice Lippens en ex-CEO Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, Filip Dierckx, Reginald De Gols en Lars Machenil.

Maurice Lippens, Jean-Paul Votron, Herman Verwilst en Gilbert Mittler
BELGA/LALMAND

Ze werden er onder meer van beschuldigd beleggers misleid te hebben in de aanloop van de kapitaalverhoging van september 2007. Die kapitaalverhoging diende om de Nederlandse bank ABN Amro over te nemen. Volgens het parket werd de situatie van Fortis toen te rooskleurig voorgesteld. Aandeelhouders werden ook te laat geïnformeerd over de blootstelling van de groep aan de subprimemarkt, de markt van rommelhypotheken in Amerika die de bankencrisis heeft uitgelokt. 

Officieel werden ze beschuldigd van valsheid in geschrifte in de jaarrekening van 2007 en misleiding van de beleggers in het prospectus voor de kapitaalverhoging van september 2007, oplichting en marktmanipulatie, het onvoldoende informeren van de beleggers van een beursgenoteerde vennootschap. 

(lees verder onder de foto)

Wat heeft het parket nu beslist?

Volgens het parket zijn er na 10 jaar onderzoek onvoldoende bezwaren om de tenlastelegging van valsheid in jaarrekeningen te weerhouden. "Het valt heel moeilijk te bewijzen dat ze bewust te optimistische informatie gegeven hebben aan de aandeelhouders", zegt parketwoordvoerder Ine Van Wymersch. Daarom heeft het parket beslist om de zeven ex-toplui niet te vervolgen. 

Het parket zegt dat het ook rekening gehouden heeft met eerdere gerechtelijke beslissingen in binnen- en buitenland. Begin 2016 had ook de rechtbank van koophandel van Brussel al geoordeeld dat Fortis in 2007 niet in de fout is gegaan in zijn communicatie over de rommelkredieten. Twee jaar eerder, in 2014, had het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een boete uit 2007 van de Nederlandse toezichthouder vernietigd.

Parketwoordvoerder Ine Van Wymersch zegt dat een vergoeding van de slachtoffers altijd een prioriteit is geweest voor het Belgische gerecht. "We hebben nu bericht gekregen uit Nederland dat de regeling die Ageas voorstelt om de slachtoffers te vergoeden goedgekeurd is door de rechtbank. Als die voorwaarden worden vervuld, zullen ook de Belgische slachtoffers worden vergoed, wat altijd onze inzet is geweest", verzekert Van Wymersch.

AUDIO: In "De ochtend" op Radio 1 legde Ine Van Wymersch van het Brusselse parket uit waarom de Fortis-topmannen niet vervolgt:

Zijn de toplui van Fortis overal vrijgesproken?

In ons land liepen naast de strafprocedure rond Fortis nog 2 andere procedures: de administratieve veroordeling door beurswaakhond FSMA en de burgerlijke procedures.

In 2013 heeft de sanctiecommissie van de FSMA verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, en enkele ex-toplui veroordeeld tot geldboetes voor misleidende communicatie. Maar het gaat hier niet over misleidende communicatie in het jaar 2007, wel in de periode van mei tot juni 2008. Dat is de periode van de noodkapitaalverhoging en het annuleren van het dividend. Ageas moest een boete van 500.000 euro betalen, Votron en Miiler elk 400.000 euro. In 2015 heeft het Brusselse hof van beroep enkele boetes gemilderd. De boete van Ageas werd gehalveerd tot 250.000 euro, die voor Votron en Mittler tot 200.000 euro.

De burgerlijke procedures zijn uitgedraaid op een schikking. Ageas heeft dit jaar een definitieve schikking getroffen met gedupeerde aandeelhouders. Ze worden vergoed voor 1,3 miljard euro.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Professor fiscaal recht: "Justitie heeft gefaald"

Videospeler inladen...

Meest gelezen