Fransman opgepakt in Djibouti die banden had met aanslagplegers Charlie Hebdo

De Franse jihadist Peter Chérif, ook bekend onder het pseudoniem Abou Hamza, is eerder deze maand opgepakt in Djibouti, in Oost-Afrika. De man had banden met de broers Kouachi -die in januari 2015 een aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo- en zou betrokken geweest zijn bij het voorbereiden van die aanslag.

De man werd op 16 december opgepakt in Djibouti en zit er in de cel, in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk.
De naam van Peter Chérif dook meermaals op in het onderzoek rond Charlie Hebdo. De man had regelmatig contact met Saïd en Cherif Kouachi. Deze twee broers vielen begin januari 2015 de redactie van Charlie Hebdo binnen en doodden er twaalf mensen, alvorens enkele dagen later zelf te worden gedood tijdens een klopjacht door de politie.

Chérif werd in 2004 al opgepakt in Irak, waar hij vocht aan de zijde van al-Qaeda. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar in Irak, maar slaagde er in 2007 in te ontsnappen. Daarna trok hij naar Syrië. Dat land leverde hem uit aan Frankrijk waar hij achttien maanden in de cel zat. Hij vluchtte Frankrijk uit naar Jemen, waar hij er door de Franse inlichtingendiensten van verdacht werd contacten te leggen met Franse jihadisten, zoals de broers Kouachi.

Meest gelezen