Rudi Vranckx, Primrose Ntumba en Vincent Byloo.

Hoe de opwarming van de aarde Syrië mee deed ontvlammen: dat is aflevering 3 van Vranckx & Byloo

Terwijl onze regering weinig blijk geeft van klimaatambitie, maakt aan de andere kant van de wereld het Pentagon zich zorgen. Daar beseffen ze dat de opwarming van de aarde een brandversneller is: waar het fout gaat, doen klimaatproblemen de vlam in de pan slaan. In de decemberaflevering van hun podcast leggen Rudi Vranckx en Vincent Byloo uit hoe dat kon gebeuren.

De burgeroorlog in Syrië, de Irakese gele hesjes én een Poirot-moord aan een Ethiopische megadam: ze hebben allemaal te maken met de opwarming van de aarde. Die zou tegen 2050 maar liefst 200 miljoen mensen op de vlucht kunnen jagen, 200 keer meer dan die vreselijke oorlog in Syrië. Waarom blijft onze regering dan met de voeten slepen?

Luister naar Vranckx & Byloo op:

Toont zich wél ambitieus: het vernieuwde AfricaMuseum. In de derde aflevering van hun podcast krijgen Rudi Vranckx en Vincent Byloo bezoek van Primrose Ntumba. Ze komt vertellen over de moeizame dekolonisatie in België, over woorden die weigeren te wijken (Tamtam! Sorry, spleettrommel!) en de Congolese diaspora in België. Op haar schouders rust de uitdaging om die diaspora waar ze zelf zo thuis in is, te verzoenen met haar nieuwe werkgever.  

Van het hart van Afrika gaat het naar Mechelen, waar Vincent de expo over de holocaust en strips bezoekt. Een verrassende kijk op een verleden dat we niet mogen vergeten – hem bovendien getoond door zijn eigenste schoonvader. (Jammer dat hij alweer te laat op de afspraak was.) 

Videospeler inladen...

Uit Mosul komt dan weer het hoopgevende nieuws dat de iconische Nuri-moskee heropgebouwd wordt, een jaar nadat ze opgeblazen was door IS. En wie weet knalt er in de straten van de stad ooit Vlaamse muziek uit de speakers, want één klassieker leren ze er dezer dagen alvast kennen: “Mia” van Gorki.

En wat Rudi’s meest James Bond-achtige move is die hij ooit heeft uitgehaald? Dat laten we hem gewoon zelf vertellen. Een hint: het heeft te maken met clandestiene zaakjes in het Syrische schemerduister.

De derde aflevering van Vranckx & Byloo kan je nu beluisteren via alle gangbare podcastapps. Je vindt hem op het podcastkanaal “Vranckx & Byloo”.

Meest gelezen