Videospeler inladen...

Hongaarse president tekent omstreden "slavenwet"

De Hongaarse president Janos Ader heeft de omstreden "slavenwet" getekend, waardoor die nu ook officieel van kracht kan worden. In Boedapest wordt al dagenlang hevig geprotesteerd tegen de wet die bepaalt dat werkgevers van hun personeelsleden kunnen eisen dat ze 400 uur per jaar overwerken. 

Het Hongaarse parlement keurde de omstreden wetsamendementen vorige week goed. De nieuwe bepalingen geven werkgevers het recht hun werknemers tot 400 uur per jaar te laten overwerken. Daarenboven krijgen ze drie jaar om die overuren uit te betalen. Ter vergelijking: voordien moesten overuren binnen het jaar worden uitbetaald en mochten werknemers maximaal 250 uur overwerken.

De president zegt dat hij de wet onder de loep heeft genomen en niet vindt dat hij strijdig is met de grondwet of met Europese standaarden. "Er bestaat elders in Europa regelgeving die vergelijkbaar of nog strikter is, bijvoorbeeld in Ierland, Groot-Brittannië, Tsjechië en Denemarken", werpt hij op. De president zegt dat hij ook heeft nagetrokken wat het effect kan zijn van de nieuwe wet op de 4,5 miljoen Hongaarse loontrekkenden, maar zegt dat garanties om hun rechten te beschermen niet worden aangetast.  

Protest

In Boedapest komen mensen al dagenlang op straat om te protesteren tegen de "slavenwet" en meer algemeen ook uit onvrede over het beleid van premier Viktor Orbán. Het protest was spontaan gegroeid, na oproepen op de sociale media.

Maar het zou kunnen dat het protest nu nog groter wordt. Na de goedkeuring van de "slavenwet" door het parlement hadden de vakbonden al gedreigd met een algemene staking en wegversperringen als de president de wet zou ondertekenen. Of het zover komt, zal later blijken. 

Een nieuwe betoging is morgen al gepland.

De president ging niet in op het protest. Hij zei dat elke bezorgdheid over de wijzigingen in de arbeidswetgeving voor de werknemers "geen belemmering mogen zijn voor een zalige kerst, een vredevolle tijd tussen de twee feestdagen en een kalm nieuw jaar."

Bekijk de reportage uit "Terzake" over het protest in Hongarije

Videospeler inladen...

Meest gelezen