Nicolas Maeterlinck

Kamer keurt noodbegroting goed

De Kamer heeft de noodbegroting goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat de overheid volgend jaar kan functioneren. De zogenaamde Financiewet geeft de regering voor drie maanden de toestemming om uitgaven te doen.

De noodbegroting is nodig omdat de ontwerpbegroting die de regering-Michel I indiende niet gestemd raakte. Zonder de Financiewet zou de overheid na nieuwjaar geen belastingen kunnen heffen of uitgaven kunnen doen. Zo zou ze de lonen van het overheidspersoneel niet meer kunnen betalen of geen facturen meer kunnen vereffenen.

De Kamer geeft de regering nu voorlopige kredieten voor drie maanden. Die kredieten zijn berekend op basis van de laatste begroting die door het parlement werd goedgekeurd, de begroting van dit jaar dus. Daarvan wordt drie twaalfden - voor drie maanden dus - genomen, vandaar ook de benaming voorlopige twaalfden. Enkel Vlaams Belang stemde tegen, de PVDA onthield zich.

Meest gelezen