Videospeler inladen...

Koning Filip heeft consultaties met partijvoorzitters voorlopig afgerond

Koning Filip heeft vandaag zijn consultaties met de partijvoorzitters voortgezet na het ontslag van de regering-Michel. In de loop van de morgen kwamen de voorzitters van Groen, Ecolo en SP.A langs. Na de middag was het de beurt aan die van CD&V, MR en DéFi.

Premier Charles Michel diende eergisterenavond het ontslag van zijn regering in bij de koning in Laken. Die besliste dat ontslag in beraad te houden. Eerst mogen alle partijvoorzitters op consultatie in het paleis, en intussen kunnen de gemoederen bedaren.

Gisteren waren Benoît Lutgen van cdH, Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, Bart De Wever van N-VA en Elio Di Rupo voor de PS al aan de beurt. Deze morgen om 9 uur kwam Groen-voorzitter Meyrem Almaci op de koffie, gevolgd door de voorzitters van de Franstalige groenen Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet.

"Mijn boodschap voor de koning ga ik u niet zeggen, maar wij hebben wel al heel duidelijk gemaakt dat wat ons betreft het goed is dat er een einde is gekomen aan een tijdperk vol geruzie. Er ligt nu veel werk op de plank van het parlement, samen met Ecolo gaan wij daar de komende maanden het voortouw in nemen", verklaarde Almaci achteraf.

Ook SP.A-topman John Crombez kwam bij koning Filip langs. Hij vindt dat de politiek nu stabiliteit nodig heeft. Na de middag volgden nog Wouter Beke van CD&V, Olivier Chastel van MR en Olivier Maingain van DéFi.

Peter Mertens, voorzitter van de uiterst linkse PVDA, wordt morgenochtend om 9 uur verwacht op het Paleis. Een uur later is het de beurt aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Om 11.15 uur gaat premier Michel naar het paleis. Verwacht wordt dat de koning morgen laat weten of hij het ontslag van de regering aanvaardt.  Al dat gebeurt gaat de regering in lopende zaken.

Vervroegde verkiezingen?

In principe kan de koning het ontslag van de regering na zijn consultatieronde nog weigeren, maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. Voor de oranje-blauwe minderheidsregering liggen geen andere pistes meer open, en ze zou zichzelf dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw vastrijden in het parlement. 

Er lijkt enkel bij N-VA en Vlaams Belang enig animo voor vervroegde verkiezingen

Maar zelfs als koning Filip het ontslag aanvaardt, is het lang niet zeker dat het tot vervroegde verkiezingen komt: het is aan de Kamer om zichzelf te ontbinden, en daar is een meerderheid voor nodig. Er lijkt enkel bij N-VA en Vlaams Belang enig animo voor vervroegde verkiezingen. De andere partijen wachten liever tot 26 mei, wanneer er sowieso Vlaamse, federale en Europese verkiezingen gepland staan.

De meeste observatoren verwachten dat de koning het ontslag van de regering aanvaardt, waarna de Kamer zichzelf niet ontbindt. In dat geval gaat de oranje-blauwe coalitie nog even door in lopende zaken. De Kamer wordt dan pas op 40 dagen voor de verkiezingen van 26 mei ontbonden, en werkt dus door tot halverwege april.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen