Op wintervakantie met je auto? Deze dingen moet je weten

De kerstvakantie staat voor de deur. Als je op reis vertrekt met de auto, dan moet je tegenwoordig met heel wat dingen rekening houden. Want alle landen in Europa hebben eigen regels als het gaat over winterbanden, wegenvignetten en ecostickers, maar ook over het gebruik van dashcams en radarverklikkers.

1. Winterbanden zijn vaak verplicht

Elk Europees land heeft een eigen wetgeving en dus ook een eigen wegcode en dat maakt het moeilijk om te weten wat er nu wel of niet mag in het ene en het andere land. Sommige landen verplichten het gebruik van winterbanden op specifieke wegen of in een bepaalde periode. Andere landen raden het enkel aan. Ook het gebruik van vierseizoenenbanden of sneeuwkettingen is van land tot land verschillend.

Autogids.be publiceerde in oktober 2018 een duidelijke lijst waarop je kan zien wat de regels voor winterbanden zijn in elk land. We beperken ons hier tot de buurlanden en populaire skibestemmingen. De volledige lijst vind je hier.

2. Radarverklikker is op veel plaatsen verboden

Coyote en apps die snelheidscontroles verklikken of ‘gevarenzones’ aanduiden, zijn nog altijd populair maar veel landen verbieden die dingen.

In de meeste Europese landen gelden gelukkig wel dezelfde principes als in België: detectors zijn verboden, terwijl gps-toestellen waarin de plaats van de radars op voorhand is opgeslagen, wel toegelaten zijn. Maar bijvoorbeeld in Zwitserland, Duitsland, Slovakije en Frankrijk zijn ook die gps-toestellen verboden. 

Als je door een land reist waar zo'n verklikker verboden is, moet je je voorzorgen nemen. Gaat het om een los toestel: koppel het los en schakel het uit. De app verwijder je tijdelijk van je telefoon. Gaat het om een vast toestel: schakel het dan uit voor je de grens oversteekt. Voor reizen naar Zwitserland wordt er zelfs aangeraden om het toestel gewoon thuis te laten. Want alleen al het vervoer ervan, kan beboet worden. 

Op Autogids.be staat een handige lijst waarop je duidelijk kan zien wat de regels rond verklikkers zijn. We beperken ons hier tot de buurlanden en populaire skibestemmingen. De volledige lijst vind je hier. 

3. Dashcam mag ook niet overal

Net als radarverklikkers zijn ook dashcams in sommige Europese landen verboden. In ons land wordt het gebruik van een dashcam getolereerd, maar het verspreiden van de beelden valt onder de privacywetgeving. 

Gezichten en nummerplaten mogen in ons land nooit herkenbaar in beeld worden gebracht zonder toestemming van de betrokken personen. Je mag de beelden wel gebruiken bij het invullen van een aanrijdingsformulier bij de verzekering of de politie, maar de rechter moet er geen rekening mee houden. Sommige verzekeraars raden bij ons een dashcam aan, maar let op dat je hem op reis soms moet uitschakelen.

4. De wildgroei aan ecostickers en ecovignetten

Begin deze week ijverde VAB voor een Europees systeem voor stedelijke milieuzones. Op dit moment is het een warboel. Elke lidstaat heeft zijn eigen regels en hanteert andere controles. In het ene land moet je een vignet hebben, in een ander land gebeurt de controle door nummerplaatherkenning. Soms zijn oudere dieselwagens toegelaten. Soms niet. 

En aangezien je tijdens je reis door verschillende landen kan rijden, moet je voor elk land bekijken wat er wel en niet mag. 

VAB heeft de milieuzones in Europa op een rijtje gezet. Je kan de lijst hier raadplegen.

En "De inspecteur" van Radio 2 maakte in het voorjaar nog een handig kaartje met bijhorende informatie. 

Meest gelezen