Videospeler inladen...

Poetin houdt zijn jaarlijkse persconferentie: "Kernconflict zou einde van wereld betekenen"

In de Russische hoofdstad Moskou heeft president Vladimir Poetin zijn jaarlijkse persconferentie gehouden voor 1.702 binnen- en buitenlandse journalisten. Urenlang werd de aandacht van Poetin getrokken met ludieke bordjes en geroep. Woordvoerder van het Kremlin en moderator van dienst Dmitri Peskov heeft alles in goede banen geleid. 

"Kan u mijn zoontje geruststellen dat er geen nucleaire oorlog komt?"

Eén van de eerste vragen die er gesteld werd, was eigenlijk een verzoek: "Kan u mijn zoontje geruststellen dat er geen nucleaire oorlog komt?", vroeg een journalist.

De Russische president Vladimir Poetin deed dat echter niet, maar waarschuwde voor een kernconflict dat het einde van de wereld zou betekenen. Hiervoor legde hij de verantwoordelijkheid bij de Amerikanen, die uit verschillende verdragen stappen. Dit leidt tot een nieuwe wapenwedloop, die "desastreuze gevolgen voor de mensheid" kan hebben.

In oktober dit jaar kondigde de VS aan uit het INF-akkoord met Rusland te stappen, een verdrag dat Rusland en Amerika verbiedt nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer te gebruiken. Wat de gevolgen van die uitstap zijn, kan Poetin niet voorspellen, hij laat echter wel weten dat "de veiligheid van Rusland altijd gewaarborgd moet blijven". 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Men moet achteraf niet klagen dat Rusland een nucleair voordeel heeft", voegt Poetin toe, "wij willen geen voordeel, wij willen enkel het internationaal evenwicht behouden". Poetin vestigde ook de aandacht op het New START-verdrag tussen de VS en Rusland dat in 2021 vervalt. Dit verdrag heeft als doel de nucleaire bewapening te halveren. "Er zijn nog geen gesprekken over het verlengen van dit verdrag geweest", concludeerde Poetin. 

De Russische president meende ook dat nieuwe, kleinere kernwapens met een lagere explosieve kracht, de drempel verlagen voor het gebruik van kernwapens. "Maar ik neem aan dat de mensheid voldoende gezond verstand en gevoel van zelfbehoud heeft om niet tot het uiterste te gaan", sluit Poetin af. 

Vladimir over Donald

De Amerikaanse president Donald Trump kwam meermaals aan bod tijdens de marathon-persconferentie. Zo vroeg een journalist van de Chicago Tribune naar Poetins reactie op het wegtrekken van Amerikaanse troepen uit Syrië, nu IS, volgens Trump, verslagen zou zijn.  

"Ik ben het volkomen eens met de Amerikaanse president", zei Poetin, "we hebben IS ferme klappen uitgedeeld". Poetin maakte echter ook de analogie tussen de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan en Syrië. "De VS is al 17 jaar in Afghanistan, en bijna elk jaar zeggen ze hun troepen weg te zullen halen", bemerkt de Russische president, "en ze zijn er nog steeds". 

AFP or licensors

Over een mogelijk ontmoeting tussen Trump en zichzelf, was Poetin hoopvol. Het is echter niet duidelijk of zo'n ontmoeting in de nabije toekomst zal plaatsvinden en dit heeft volgens Poetin te maken met de veranderende politiek in de VS: "Er is op dit moment een machtswissel in het Congres, de kans dat er aanvallen op de Amerikaanse president zullen volgen, is 100 procent", aldus Poetin. "Of Trump in dergelijke omstandigheden een dialoog kan aangaan met Rusland, moet je daar vragen." 

Ode aan de democratie

Meermaals hekelde de Russische president het verval van het democratische proces: "Democratische procedures worden genivelleerd, ze worden vernietigd, hun waarde wordt vernietigd", aldus Poetin. Concreet verwees hij hiermee naar de verkiezingen in de Verenigde Staten en de brexit. "Trump wint, maar men wilt zijn overwinning niet erkennen, men wilt hem delegitimeren", meende Poetin. "De brexit wilt men ook niet uitvoeren, men erkent de resultaten van een verkiezing dus niet."

Democratische procedures worden genivelleerd, ze worden vernietigd, hun waarde wordt vernietigd
Vladimir Poetin

Ook een ander element van de democratie - het recht van het volk om hun ongenoegen te uiten in de vorm van demonstraties - kwam ter sprake. Hierover was Poetin duidelijk: "Mensen hebben het recht hun mening te uiten, maar alleen in het kader van het wettelijke. Alles daarbuiten is niet toegelaten en daarop moet een gepaste reactie van de regering komen." 

Opvallend is dat Poetin tijdens zijn ode aan de democratie niets zei over het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen of het demonstratieverbod dat in Rusland heerst.

"U gaat hier toch geen scène maken?"

Voor de president het woord wilde geven aan een journalist die met de Oekraïense vlag wapperde, wou hij worden verzekerd dat er geen "scène" ging volgen. De journalist bleek een Rus, die met de vlag alleen het thema van zijn vraag wilde verduidelijken: het incident aan de Straat van Kertsj.

Na de annexatie van het schiereiland Krim in 2014 komen er jaarlijks enkele vragen over Oekraïne, die vaak worden onthaald met gejoel door het publiek. Dit jaar lag de focus op het conflict tussen Oekraïense en Russische mariniers in de Zee van Azov, dat de relatie tussen beide landen nog meer onder druk zette. 

Veel nieuws had het Russische staatshoofd niet te vertellen. Het conflict was een provocatie van de Oekraïense president, die zich populair wilde maken voor de verkiezingen. De mariniers bevonden zich in Russische wateren. De Russische mariniers hebben correct gehandeld.

Het belang van de democratie werd ook tijdens de vragen over Oekraïne benadrukt. "In 2014 zijn de bewoners van de Krim naar de stembussen gegaan en hebben ze ervoor gekozen een deel van Rusland te worden. Dit was geen gewelddadige annexatie, dit was democratie", aldus Poetin.

Vladimir Vladimirovitsj voor de vrienden

Vladimir Vladimirovitsj Poetin maakt van deze jaarlijkse gelegenheid ook gebruik om zijn menselijke kant te laten zien. Hij neemt tijd om te luisteren naar kleinere bezorgdheden van zijn publiek, maakt mopjes tussendoor en geeft antwoorden op meer persoonlijke vragen.

Zo liet hij weten dat hij "als respectabel man ooit wel zal moeten trouwen" en "blij is dat hij aan sport doet". Eén journaliste vroeg hoe de president zich voelde: "naargelang het seizoen heb ik soms wel een griepje, maar in het algemeen voel ik me goed". Op uitnodiging van een andere journaliste, beloofde hij eens langs te komen en haar regio al skiënd te leren kennen.

Poetin probeert ook zijn publiek te helpen waar kan. Zo beloofde hij een ziek jongetje van Vladivostok naar Moskou te verhuizen, waar die de nodige behandeling zou kunnen krijgen. Aan een vrouw, die zich inzet voor wezen en kinderen met een moeilijke thuissituatie, beloofde hij een voetbalstadion te bouwen.

Eén van de laatste vragen ging over Poetins favoriete momenten uit 2018. Zijn antwoord hierop was meteen ook het kortst van de hele persconferentie: "Het WK-voetbal en de presidentsverkiezingen". Dit mag natuurlijk niet verbazen. Het wereldkampioenschap dat Rusland organiseerde, bracht veel (positieve) aandacht op. En de resultaten van de presidentsverkiezingen in maart hebben ervoor gezorgd dat Poetin nog (zeker) tot 2024 de leider van Rusland kan blijven.

Meest gelezen