Videospeler inladen...

"Wereldbeeld jehova's getuigen maakt naar buiten brengen van kindermisbruik moeilijk" 

Het officiële adviescentrum voor sektes in ons land, IACSSO, vraagt aan de Kamer om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om onderzoek te doen naar seksueel misbruik van minderjarigen bij de getuigen van Jehova. Meldingen over misbruik komen maar sporadisch aan het licht omdat de organisatie erg gesloten is en ze leden afraadt om naar de rechter te gaan.

Het sekteobservatorium IACSSO is een onafhankelijk centrum van de overheidsdienst Justitie. Het afgelopen jaar heeft het "verschillende directe en indirecte getuigenissen ontvangen" over misbruik bij de getuigen van Jehova, schrijft De Morgen. Het gaat over mensen die verklaarden als kind seksueel geweld te hebben ondergaan bij de getuigen van Jehova.

De bal ging een jaar geleden aan het rollen, na meldingen bij de Nederlandse stichting Reclaimed Voices. Daar kwamen toen 286 getuigenissen binnen.  Vorige maand deed het Nederlandse gerecht nog invallen in kerken en woningen van Jehova's getuigen.

Het sekteobservatorium vraagt nu om in België een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. De getuigenissen over misbruik bij kinderen zouden zo sterk zijn, dat dit verder onderzocht moet worden. Ook het federaal parket is ingelicht maar officieel loopt er nog geen onderzoek. 

Naar buiten komen is moeilijk

Dat er zo weinig zicht is op het probleem ligt aan het gesloten karakter van de organisatie van de jehova's. Dat zegt Pascal Mertens, die al enkele jaren onderzoek doet naar de organisatie, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De getuigen van Jehova hebben een heel zwart-wit wereldbeeld. Zij zijn Gods organisatie en iedereen daarbuiten staat onder invloed van de duivel."

"Vanuit dat wereldbeeld stellen wij vast dat alles wordt gedaan om de organisatie te beschermen", zegt Mertens. Officieel kunnen de slachtoffers van misbruik aangifte doen bij de politie, maar tegelijk wordt op basis van Bijbelteksten sterk aangeraden geen rechtszaken aan te spannen tegen medebroeders.

Hoe groot het probleem in ons land is, is niet duidelijk, maar op basis van de meldingen in Nederland schat Mertens dat het om zo'n 250 gevallen zou kunnen gaan. "Een groot probleem daarbij is de uitsluitingsregel. Mensen die zich tegen de organisatie keren, worden in de terminologie van de Getuigen een beetje beschouwd als honden die naar hun eigen braaksel terugkeren. Het is dus heel moeilijk om naar buiten te komen", aldus Mertens. De slachtoffers met wie hij gesproken heeft, zijn dan ook meestal zelf uit de organisatie gesloten, in plaats van de daders.

Meest gelezen