Videospeler inladen...

Skaten, slapen, shoppen, turnen of lezen: 5 opmerkelijke nieuwe invullingen voor ontwijde kerken

Vanaf vandaag kun je in de Paterskerk in Halle gaan skaten. Het is verre van de enige kerk die recent een nieuwe invulling heeft gekregen. De laatste jaren alleen al zijn 75 kerken ontwijd. Wij lijsten 5 kerken verspreid over Vlaanderen op die aan een origineel tweede leven begonnen zijn.

Skaten in een kerk

Vanaf vandaag kan je nog een groot deel van de kerstvakantie skaten in de Paterskerk in Halle. De kerk is sinds de ontwijding een beetje de nieuwe thuis van de Halse jeugd geworden. De grote muurschilderingen die van het gebouw een feeëriek oerwoud maken zijn vorig jaar gemaakt door streetart-artiesten Smates (Bart Smeets) en Steve Locatelli.

Lees verder onder de foto

Het skatepark is voorlopig enkel open in de kerstvakantie. "Momenteel is er eigenlijk enkel elektriciteit. Er is geen sanitair, geen stromend water en dus ook geen toiletten", zegt Peter Geeraerts van de Jeugddienst van Halle. "We gaan een architect aanstellen die een kostenraming kan opmaken om die zaken wel te voorzien." Afhankelijk daarvan zal de kerk een definitieve bestemming krijgen. "Het is nog niet duidelijk wat dat dan zal worden. Dat kan opnieuw voor jeugdwerk zijn, maar dat kan even goed een culturele invulling zijn."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Naar de markt in een kerk

In de Sint-Amandskerk in Roeselare wordt sinds vorig jaar elke vrijdagnamiddag van 14 tot 19 uur een overdekte boerenmarkt gehouden met veelal lokale seizoensproducten. Lokaalmarkt begon als initiatief om mensen opnieuw dichter bij de boer te brengen, maar biedt naast groenten en fruit ook chocolade, brood en zelfs bloemen aan. Er is ook een bar en een kinderatelier. Er zijn ook vestigingen in Deerlijk, Brugge, Aalst en binnenkort ook in Gent. Al is Roeselare de enige locatie in een oude kerk.

Lees verder onder de foto

© FotoFever

"We willen eigenlijk een nieuwe invulling geven aan bestaande gebouwen", legt Karel Deknudt van Lokaalmarkt uit. "We geven dezelfde sociale en verbindende functie van vroeger terug aan de Sint-Amandskerk." Elke week komen zo’n 1.000 mensen af op de boerenmarkt die trouwens is uitgerust met een digitaal betaalsysteem. "Mensen scannen in wat ze willen bij de verschillende handelaars en betalen pas aan de uitgang."

Lees verder onder de video

Slapen in de kerk

De Mechelse Minderbroederskerk is in 1999 ontwijd en begin jaren 2000 omgebouwd tot het viersterrenhotel Martin's Patershof. Het gebouw is grondig verbouwd met respect voor het historische karakter van het gebouw. "Het was een huzarenstuk, want het gebouw had nog niets van de moderne voorzieningen dat het nu heeft", zegt hotelmanager Karen Verbiest. De eetzaal bevindt zich waar vroeger het altaar stond.

60 van de 79 kamers bevinden zich in de historische kerk, de rest in een bijgebouw. Gasten kunnen in die 60 kamers slapen in een kamer met glasramen, booggewelven en statige zuilen. "Die zijn allemaal nog authentiek", onderlijnt de hotelmanager. "Een hotel is net als een kerk een gebouw waar iedereen welkom is." Weetje: Stromae heeft zijn trouwfeest in dit hotel gehouden.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Turnen en les volgen in een kerk

Het vroegere Sint-Lievenspoortklooster in Gent is omgebouwd tot een school voor buitengewoon basisonderwijs. De kapel is omgevormd tot een turnzaal, boven is een deel van het vroegere koor ingericht als ontspanningsruimte. De andere zalen van het klooster zijn nu klaslokalen en sanitaire blokken. Langs de gevel zijn passerellen gebouwd met glas.

Lees verder onder de foto

© Stijn Bollaert

"Het neogotische klooster had een veel grotere waarde dan bij het begin van het project werd gedacht", zegt architect Niels Baeck van het ontwerpteam evr-architecten & Wouter Callebaut Architecten. "Het gebouw was doorheen de jaren al vaak gerenoveerd, maar eigenlijk grotendeels dichtgebouwd. Wij zijn als het ware als archeologen er ingegaan. We hebben bijvoorbeeld in de kapel de tussenvloeren weggehaald waardoor de oorspronkelijke stijl voor een stuk is hersteld. De school in zijn totaliteit is nu veel ruimtelijker en er valt veel meer licht binnen dan op een nieuwbouwschool mogelijk zou zijn."

Lees verder onder de foto

© Stijn Bollaert

Bibliotheek in een kerk

In Hoeselt is de Onze-Lieve-Vrouwekerk gedeeltelijk omgebouwd tot een bibliotheek. De bib in het centrum moest dringend worden verbouwd, maar daar was geen budget voor. De kerk zelf werd nauwelijks nog gebruikt. De stad Hoeselt en de Kerkfabriek hebben elkaar in het project gevonden. De kerk is grotendeels omgebouwd tot nieuwe bibliotheek van twee verdiepingen.

Er is nog een klein deel van het gebouw dat als gebedsruimte kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld doopvieringen. Gewone eucharistievieringen vinden er niet meer plaats, maar dat was ook al het geval voor de kerk een gedeeltelijke herbestemming kreeg.

Meest gelezen