Reporters

Melkflesjes, speentjes en afkolfmateriaal: niet meer na elk gebruik steriliseren

Goed nieuws voor mama's en papa's: voortaan is het niet meer nodig om speentjes, flesjes en afkolfmateriaal na elk gebruik te steriliseren. Grondig afwassen volstaat. Kind & Gezin heeft zijn advies daarover aangepast na internationaal wetenschappelijk onderzoek.

Tot nu toe gold het advies van Kind & Gezin om elke keer nadat je moedermelk afgekolfd hebt of nadat je je kind een flesje moeder- of poedermelk gegeven hebt, alle materiaal te steriliseren. Dat is voortaan niet meer nodig. Kind & Gezin zegt nu dat het volstaat om alleen voor het eerste gebruik alles te steriliseren. Nadien volstaat grondig afwassen.

De organisatie heeft haar advies aangepast in navolging van verschillende internationale organisaties zoals de Academy of Breastfeeding Medicine (ABM), de US Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Debat al langer aan de gang

"Uit wetenschappelijk onderzoek naar het bewaren van afgekolfde melk is gebleken dat moedermelk veel langer stabieler blijft dan gedacht, dus minder snel slecht wordt. Daarop pasten die organisaties adviezen voor het bewaren van moedermelk aan. Wij hebben dan ook eens gekeken wat de nieuwste bevindingen zijn voor wie poedermelk geeft", zegt woordvoerster Leen Dubois aan VRT NWS.

Het advies van de FDA om niet langer na elk gebruik te steriliseren dateert als van 2014, de ABM paste zijn protocol aan in 2017. Nu al zijn er veel ouders die bijvoorbeeld niet meer steriliseren, of maar een keer per dag/week/maand, omdat het niet noodzakelijk is. "Het debat hierover is al langer aan de gang, nu hebben we voldoende evidentie om onze adviezen te veranderen", zegt Dubois.

Enkel voor baby's die prematuur geboren zijn, of baby's die ernstige immuniteitsproblemen hebben, wordt aangeraden om wel nog aangeraden om tot 3 maanden, of langer op indicatie van artsen, alles te steriliseren.

Meest gelezen