Sterreporter blijkt nepreporter: Duitse journalist van Der Spiegel heeft jarenlang gelogen in zijn reportages

De 33-jarige Duitse journalist Claas Relotius van het Duitse kwaliteitsblad Der Spiegel blijkt jarenlang gelogen te hebben in zijn reportages. Dat heeft het weekblad zelf uit de doeken gedaan in een uitgebreid artikel. Zeker veertien van zijn reportages zouden verzonnen citaten, fictieve personages of zelfs hele gelogen verhalen bevatten. Relotius won voor zijn werk meerdere journalistieke prijzen en schreef ook voor een hele resem andere Duitse kranten en bladen.

Over een periode van 7 jaar (5 jaar als freelance en een kleine 2 jaar als vaste verslaggever) schreef Relotius iets minder dan 60 stukken voor Der Spiegel. In zeker 14 van die stukken zouden leugens zijn verwerkt. Het gaat onder meer over een reportage over een Jemeniet die 14 jaar zou zijn opgesloten in Guantanamo Bay en een verhaal over een Syrische jongen die gelooft met een grap de burgeroorlog te hebben ontketend.

Ook een reportage over Colin Kaepernick, de American football-speler die knielde tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied uit protest tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen, bevat onwaarheden. Relotius laat in dat artikel uitschijnen dat hij sprak met Kaepernicks ouders, wat niet het geval blijkt te zijn.

Het bedrog van Relotius kwam uiteindelijk aan het licht door een collega-journalist, Juan Moreno, die met Relotius werkte aan een verhaal over de Amerikaans-Mexicaanse grens. Moreno begon na een tijdje te vermoeden dat Relotius personages en citaten verzon, en ging zelf op onderzoek uit. "Moreno ging drie of vier weken lang door de hel, omdat collega's en hoofdredacteurs niet konden geloven dat Relotius niet meer was dan een leugenaar", zo schrijft Der Spiegel.

"Ik ben ziek"

Relotius werd met onmiddellijke ingang op straat gezet door Der Spiegel. In een gesprek met de redactie van het magazine liet de gevallen sterreporter optekenen: "Ik ben ziek, en ik heb hulp nodig."

Der Spiegel is intussen ook een onderzoek gestart om uit te dokteren hoe de gefabriceerde reportages van Relotius zo lang gepubliceerd zijn kunnen blijven worden. Het toonaangevende magazine heeft nochtans een interne dienst die de juistheid van reportages en artikels verifieert.

Naast Der Spiegel publiceerde Relotius ook in tal van andere Duitse bladen, zoals onder meer de Süddeutsche Zeitung MagazinDie Welt en de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. De reportages van Relotius wonnen in Duitsland meerdere prestigieuze prijzen. In 2014 werd hij zelfs geroemd als "journalist van het jaar" door de Amerikaanse tv-zender CNN.

Meest gelezen