Priester Maréchal, die transmigranten opvangt: "Verbondenheid in plaats van polarisatie: mijn droom voor 2019"

Achter grote maatschappelijke verhalen schuilen altijd gewone mensen, dat was in 2018 niet anders. Mensen die toevallig deel uitmaken van een brandende actualiteit, zonder dat ze er zelf hebben om gevraagd. Deze week zoeken we een aantal van die mensen op en kijken we samen met hen terug op 2018 en blikken we vooruit op 2019: wat is hun wens voor 2019? Vandaag: Fernand Maréchal, de pastoor uit Zeebrugge die vluchtelingen en transmigranten opvangt.

Al enkele jaren zet pastoor Fernand Maréchal (70) de deuren van zijn kerk open voor vluchtelingen en transmigranten, die in Zeebrugge terechtkomen in de hoop van daaruit naar Groot-Brittannië te trekken. Samen met een groep vrijwilligers voorziet hij eten, kleren, slaapzakken, medische zorg en soms ook slaapplaats.  In "Iedereen kiest", het programma in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zagen we hoe Laurette en Isabelle, twee vrouwen die deel uitmaken van een vrijwilligersgroep rond pastoor Maréchal, kleren verzamelen voor de transmigranten. 

Videospeler inladen...

Maar de hulpverlening valt niet bij alle inwoners in de smaak, en veroorzaakt spanningen tussen de voor- en tegenstanders. Terwijl in 2016 zijn werk nog met de prijs van de Liga voor Mensenrechten werd bekroond, stootte hij dit jaar op onbegrip en protest in Zeebrugge zelf. 

De komst van transmigranten maakt veel bewoners immers ongerust en bang. "Ze breken in, halen koelkasten leeg, pakken tuinstoelen mee", vertelden twee inwoners in de "Iedereen kiest"-reportage". "Mensen zijn niet meer veilig."

Videospeler inladen...

Voor het VRT NWS-jaaroverzicht trokken we terug naar pastoor Maréchal, die ervan overtuigd blijft dat het zijn plicht is om mensen in nood te helpen, in de eerste plaats als mens, in de tweede plaats als christen en priester. “Of dat nu mensen van Zeebrugge of transmigranten zijn, het is mijn plicht om mensen in nood te helpen, anders pleeg ik schuldig verzuim”, legt hij uit. 

Videospeler inladen...

Maar ondanks het feit dat een grote groep mensen hem steunt, krijgt hij ook het verwijt van bepaalde bewoners dat hij de transmigranten net aantrekt. “Alsof die mensen naar Zeebrugge komen omdat ze hier een kom soep krijgen. Die mensen komen naar Zeebrugge omdat ze naar Engeland willen”, reageert Maréchal hierop. "Met de hulp die ik geef, probeer ik net de overlast te beperken. Maar niet iedereen gelooft dat ik met die intentie aan het werk ben." 

Volgens Fernand Maréchal is er meer polarisatie, onder meer door de voorbije en de komende verkiezingen, "en door het beleid dat aanstuurt op polariseren en niet op verbinden". Angst verlamt de mensen, benadrukt Maréchal. "Bepaalde politieke partijen focussen zich op het migratieprobleem en proberen daar zoveel mogelijk stemmen mee te winnen, maar daarom los je het migratieprobleem niet op. Het is geen probleem van Zeebrugge, het is een wereldprobleem."

Videospeler inladen...

Wat Maréchal vooral van 2018 zal bijblijven, is "de verharding tegenover transmigranten en de verrechtsing van de maatschappij, niet alleen in België, maar ook in Europa en de rest van de wereld." “Sommige mensen vergeten blijkbaar dat er 100 en 70 jaar geleden wereldoorlogen woedden en veel mensen toen vanuit onze streken ook op de vlucht waren.” 

Maar toch ziet de priester ook -voor hem- hoopgevende elementen: "Er zijn ook veel mensen die mensen in nood willen helpen. En dat vind ik positief om naar 2019 mee te nemen. "Dat is mijn droom: dat mensen zorg dragen voor elkaar. Verbondenheid in plaats van polarisatie.”

Op donderdag 27 december kunt u kijken naar het Jaaroverzicht, om 20.30 uur op Eén. 

Meest gelezen