Tien jaar en al fan van de opera? Jaah!

De jongens en meisjes van de Divin Sauveur-school in Schaarbeek weten het zeker: ze zijn gek van opera. Ze waren te gast op een voorstelling van de opera "Don Pasquale" in De Munt in Brussel. Die organiseert onder de noemer "Building Bridges" speciale voorstellingen voor scholieren, studenten en mensen uit kansengroepen. Tickets kosten een fractie van de gewone prijs, of zijn gratis. 

Tien jaar oud en al gek van de opera: de jongens en meisjes van de Divin Sauveur-school in Schaarbeek twijfelen geen moment als je hen vraagt of ze van opera houden. Ze zijn zelf druk in de weer met de repetities van de opera "Push" die ze gaan opvoeren. Die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Brusselaar Simon Gronowski, die als kind in 1943 vanuit de Dossin-kazerne in Mechelen op transport werd gezet richting Auschwitz. Doordat zijn moeder hem van de trein duwde, wist Simon te ontsnappen. 

Dat heeft de interesse van de scholieren voor opera wakker gemaakt, en daarom komen ze nu voor het eerst in een échte schouwburg naar een échte opera kijken: de hilarische huwelijkskomedie "Don Pasquale" van Gaetano Donizetti. Ze zijn goed voorbereid, ze kennen het knotsgekke verhaal. En ze knikken wereldwijs 'ja' als je ze vraagt of ze echt in huwelijksperikelen zijn geïnteresseerd. 

Videospeler inladen...

De scholieren zijn maar een van de vele diverse publieksgroepen op deze speciale voorstelling. Onder de noemer "Building Bridges" nodigt de Munt mensen uit die graag naar de opera gaan, maar daar niet altijd de kans of de middelen toe hebben, vertelt Vik Leyten, directeur Publiek van de Munt:

Videospeler inladen...

De uitnodigingen gaan naar verenigingen en instellingen uit de sociale sector, mensen die een sociale uitkering ontvangen, maar ook naar scholieren, studenten of kunstenaars. De tarieven voor de tickets zijn uitzonderlijk laag: plaatsen die normaal 99 tot 159 euro kosten, gaan nu voor 10 tot 20 euro van de hand. En er zijn ook gratis tickets. Marc De Meyer, Arlette De Maesschalck en Zakia Zaka maken graag gebruik van het aanbod:

Videospeler inladen...

Voor deze speciale voorstellingen kiest de Munt altijd heel toegankelijke opera's. "Don Pasquale" van Gaetano Donizetti met zijn hilarische intrige en zijn kleurrijke personages is makkelijk te volgen, en de grappen en grollen over het huwelijksleven zijn na 175 jaar nog altijd erg herkenbaar. Het publiek reageert dan ook enthousiast, zegt Mirjam Zomersztain, de verantwoordelijke voor het sociale programma van de Munt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen