AFP or licensors

Trump verspreidt nu ook videoboodschap: "We hebben IS verslagen"

"We hebben gewonnen, nu is het tijd voor onze soldaten om terug te keren. Binnenkort kan je kennismaken met de Amerikaanse helden; de wereldhelden die IS verslagen hebben. Want IS heeft de wereld pijn gedaan". Het zijn de woorden van de Amerikaanse president Trump in een videoboodschap. Hij wil zijn troepen weg uit Syrië.

Gisteravond kondigde het Witte Huis aan dat die terugtrekking begonnen was. Er kwam meteen veel kritiek op het plan, ook van Trumps partijgenoten van de Republikeinen. Maar de president heeft intussen in een videoboodschap op Twitter  meer uitleg gegeven.

De video duurt anderhalve minuut. Daarin zegt Trump duidelijk dat terreurgroep IS verslagen is en dat is de enige reden waarom we in Syrië met onze troepen zijn. Dus als we IS niet meer hoeven te verslaan, moeten we er niet meer zijn.

(lees verder onder de tweet)

Volgens Trump hebben de Amerikanen zich genoeg ingezet.  "Ik ben het beu om te moeten bellen naar vaders en moeders om te zeggen dat hun zonen gedood zijn, of naar echtgenotes over hun man".

De Amerikanen trainden in Syrië verschillende rebellengroepen, zoals de Koerden in het noorden van het land. Die reageren alvast ontgoocheld op de boodschap van de Amerikaanse president.  

Volgens Björn Soenens, VRT-correspondent in New-York, klonk Trump overtuigd en doet hij op die manier wat hij al lang persoonlijk wou doen: de troepen terugtrekken uit Syrië. "Trump zet eigenlijk het beleid van Obama voort: terughoudendheid. Hij zal daar niet op terugkomen, want het past volledig in zijn theorie van America First", aldus Björn Soenens.

Veel kritiek

Het plan kreeg al heel wat kritiek."De Amerikaanse president Donald Trump heeft ongelijk als hij zegt dat terreurgroep IS in Syrië is verslagen", zei Brits minister Tobias Ellwood als reactie. Op Twitter schreef hij: "Ik ben het helemaal oneens. IS is veranderd naar andere vormen van extremisme en de dreiging leeft nog enorm."

Frankrijk en Groot-Brittannië houden hun troepen vooralsnog wel in Syrië. "Natuurlijk blijven we in Syrië", zo liet de Franse minister voor Europese Zaken Nathalie Loiseau weten. 

Ook uit Trumps eigen gelederen kwam onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws veel kritiek. Onder andere Republikeins senator Marco Rubio zei dat een "volledige en snelle terugtrekking van de toepen een ernstig fout zou zijn met verregaande gevolgen". Republikeins congreslid Adam Kinzinger trok naar Twitter en schreef: "Echt waar? Iran viert nu al feest".

Meest gelezen